MediaWatch

DF vil afskaffe licens og skære 25 procent af DR

DR skal finansieres af penge fra finansloven, mener DF, der vil afskaffe licensen.

/ritzau/Carsten Bundgaard
DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard

Opdateret kl. 07:52. Dansk Folkeparti vil gennemføre store ændringer i DR og foreslår blandt andet at afskaffe licensen.

I stedet for at hente pengene i de enkelte husstande mener partiet, at pengene til DR fremover skal findes på finansloven. Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

"Licensen er en slags bruttoskat, som betales af alle danskere uanset indkomst. Derfor er der en større retfærdighed i at opkræve det over vores fælles skattesystem og flytte regningen over på finansloven," siger Kristian Thulesen Dahl.

I Venstre er man åbne over for at omlægge licensen, så længe den enkelte dansker ikke kommer til at betale mere end i dag.

Hos De Konservative går man derimod ind for en differentieret licens, hvor for eksempel studerende betaler et mindre beløb.

Kulturordfører Naser Khader frygter nemlig, at der vil blive sparet på public service, hvis budgettet skal med på finansloven.

Vil spare 900 millioner

DF-formanden lægger også op til at spare 25 pct. af DR's budget.

Besparelsen skal hentes i den periode, det næste medieforlig kommer til at løbe over. Det svarer til cirka 900 mio. kr.

Det skal ske, fordi DR simpelthen har vokset sig for stor og dominerende i det danske medielandskab, lyder det fra DF-formanden.

"Det er vigtigt for os, at vi har et mangfoldigt medielandskab, hvor der er konkurrence og flere forskellige aktører, der byder sig til over for danskerne. Hovedproblemet i medielandskabet i dag er, at det i stigende grad bliver domineret af én spiller, nemlig DR, mens andre bliver trængt," siger Thulesen Dahl til Berlingske.

Derfor mener han, at der er brug for at få DR ned i størrelse. Det vil tvinge DR til at blive mere fokuseret, lyder det. Dansk Fokleparti lancerede allerede sidste år forslaget om at skære DR's budget med 25 pct. i partiets medieudspil: Medier til hele Danmark. Her talte partiet også for at sænke licensen, men en afskaffelse af licensen indgik ikke i udspillet. På sidste års folkemøde på Bornholm sagde partiets tidligere medieordfører Karin Nødgaard dog, at partiet gerne ville drøfte alternativer til licensen.

Fra DR lyder det fra bestyrelsesformand Michael Christiansen, at DR's bestyrelse ikke har en samlet holdning til forslaget om at afskaffe licensen.

Han mener ifølge Berlingske, at det vil være en ulempe, at afstanden mellem DR og Christiansborg mindskes, fordi DR kan blive genstand for årlige politiske diskussioner, når der skal forhandles finanslov.

Den foreslåede besparelse på 25 pct. vil være en dramatisk beskæring af DR, siger formanden.

Kulturminister Mette Bock (LA) siger til Berlingske, at hun er enig i, at DR er blevet for stor og kalder DF's forslag for spændende og inspirerende.

Medieforliget skal forhandles på plads til næste år.

/ritzau/MediaWatch

Bestyrelsesmedlem: DR-finansiering over skatten vil mindske armslængde

Bestyrelsesmedlem i DR: Det er en fest for DR's kritikere

Licensmedier købte eksponering for over 200.000 på Facebook

Iagttagere: Berlingskes TV 2-flirt er ikke overraskende

Forsiden lige nu

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere