Nordjysk tv-pirat idømt fængsel for streaming af tv-kanaler

En nordjysk mand er idømt 60 dages betinget fængsel for at have streamet betalingskanaler på sitet whargarbl.dk. Derudover skal han betale 100.000 kr. i erstatning.
Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto/Arkiv
Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto/Arkiv

Det koster en mand fra Nordjylland dyrt at have gjort betalingskanaler som eksempelvis Eurosport, TV3, Cartoon Network og Viasat ulovlig tilgængelig på en hjemmeside.

Retten i Aalborg har idømt manden 60 dages betinget fængsel for ulovligt at have streamet omkring 80 tv-kanaler og lagt dem på hjemmesiden whargarbl.dk. Derudover skal manden betale en erstatning på 100.000 kr. til de forurettede tv-selskaber, oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet, i en pressemeddelelse.

"Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på. Vi ser i den forbindelse både mindre streamingtjenester som Whargarbl, der opstår i forskellige internet-fora, og de helt store streamingtjenester som Popcorn Time. Sagen mod Whargarbl viser, at anklagemyndigheden og domstolene betragter ulovlig streaming som alvorlig kriminalitet, der kan koste udbyderne en frihedsstraf," siger vicestatsadvokat Per Fiig.

Streamede "fordi han kunne"

SØIK kom på sporet af sagen på baggrund af en anmeldelse indgivet af tv-selskabet Viasat og organisationen Stop Nordic Content Protection, som bl.a. repræsenterer TV2, C More Entertainment og SBS Discovery.

Politiets efterforskning førte frem til indehaveren af hjemmesiden Whargarbl. I retten forklarede manden, at han streamede tv-kanalerne, "fordi han kunne.

Ifølge SØIK er sagen mod Whargarbl et udtryk for en stigende tendens med privat streaming af betalings-tv. Et andet og større eksempel er den globale streamingtjeneste Popcorn Time, som viser gratis film uden om den betalende branche.

Tjenesten har fået en ræke aktører i den danske filmbranche, herunder filmselskabet Zentropa, til at hyre private advokater, som skal uddele bøder til brugerne af Popcorn Time og andre ulovlige download-tjenester. Bødestørrelsen skal give et "pænt rap over fingrene", der i første omgang ligger mellem 1000-2000 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også