Producenter tilfredse med filmaftale

Selvom Producentforeningen ikke fik kravet igennem om, at telebranchen skal medfinansiere dansk filmproduktion, er organisationen tilfreds med hovedtrækkene i aftalen.
Foto: pressefoto
Foto: pressefoto

Den nye filmaftale, som alle Folketingets partier står bag, har mange gode takter, siger Producentforeningen i en kommentar til gårsdagens aftale.

Ny filmaftale skal sikre variation i dansk film

Foreningen, der er talerør for det danske film- og tv-produktionsmiljø, har spillet aktivt på lobbytangenterne op til forhandlingerne.

Bl.a. har Producentforeningen været med i koret af fortalere for, at teleselskaber som TDC, der som internetudbyder "ejer" distributionsnettet på det voksende streaming-marked, skal bidrage til finansieringen af dansk film fremover.

Tager udfordringer alvorligt

Det krav kom branchen ikke igennem med. Men opråbet har dog ført til, at partierne bag aftalen har bedt om en udredning fra branchen om filmøkonomiens fødekæde i en ny digital medieverden - og bud på de nye forretningsmodeller, der kan sikre et økonomisk grundlag for dansk film, når indtægter fra dvd-indtægter f.eks. forsvinder, og streaming vinder frem.

"Det er tydeligt, at politikerne tager udfordringerne med det nye digitale marked for film alvorligt, og politikerne vil således allerede i sommeren 2015 have en status på, hvor branchen er med at udvikle nye initiativer til digitale forretningsmodeller," skriver Producentforeningen.

Rigtig vej for dokumentarfilm

På dokumentarområdet ser foreningen gode muligheder i et krav om, at Filminstituttet i samarbejde med Producentforeningen skal gennemføre en analyse af dokumentarfilms digitale markedspotentiale.

”Dokumentarbranchen og Producentforeningen arbejder ud fra, at digitaliseringen giver muligheder for dansk dokumentarfilm, som kan styrke økonomien i filmene. Det er rigtig godt at politikerne følger op, således at vi kan gøre tro til viden og få de rigtige værktøjer til at skabe et marked for dokumentarfilm”, siger Klaus Hansen.

Derudover hilser foreningen aftalens fokus på piratkopiering og ophavsretsbeskyttelse velkommen,samt fordoblingen af støtte til udvikling af computerspil fra 5 til 10 mio. årligt.

Den samlede økonomiske ramme for filmstøtten fra 2015 og 2018 er 2,3 mia. kr. eller 563 mio. kr. årligt. Det er et løft fra de nuværende 530 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også