Skjulte Stjerners nedtur truer ikke egenudvikling

Seerne svigter Skjulte Stjerner, der er udviklet af DR og Blu, men det svækker ikke Jan Lagermand Lundmes eller Kim Ardals tro på danske formater.
MediaWatch

Cirka en million seere fulgte i gennemsnit med i DR1’s bud på fredagsunderholdning sidste år; Talent 2010, men man skal tilbage til uge 37 for, at dette års satsning ‘Skjulte Stjerner’ lå på top ti listen over DR’s mest sete programmer med 537.000 seere, ifølge Gallups seertal.

Programmet er udviklet i et samarbejde mellem DR og Blu, som det første danske format, der får adgang til tv-skærmen på en public service-station fredag aften siden 2007.

Det ærgrer DR’s underholdningschef Jan Lagermand Lundme, at programmet ikke klarer sig bedre.

“Programmerne er rigtig gode og har en høj kvalitet. Det er klart, at jeg kunne godt tænkte mig, at der var flere der så med, men det er svært at være et nyt program, der samtidig ligger over for Vild med dans, som er et fantastisk underholdningsprogram. Vi ville gerne lave et alternativ til Vild med dans, der har ældre målgruppe, og ser man på den procentvise andel af yngre seere og børnefamilier, er vores program en succeshistorie,” siger Jan Lagermand Lundme.

I aften står programmet til at få endnu et blåt øje seertalsmæssigt, fordi Canal 9 samtidig landskamp.

Er det for svært at slå igennem fredag aften med egenudviklede formater frem for de internationale?

“Jeg vil meget nødig derhen, hvor jeg siger, at vi ikke skal egenudvikle store formater, og der er lige så meget kvalitet i ‘Skjulte Stjerner’, som hvis vi havde købt et internationalt format, men vi evaluerer enhver programserie, når den er slut, og det vil vi også gøre med det her.”

Så det er ikke slut med egenudviklet fredagsunderholdning?

“Nej, men der er heller ikke carte blance til egenudvikling, for det er svært at få store fredagsshow til at spille. Vi synes fortsat, at det var en god ide med programmet, men det er seerne så måske ikke lige så enige i.”

Afløsningen for ‘Talent’-programmerne, der kørte fra 2008-2010 skulle være et alternativ med mere tyngde og public service-indhold, ifølge DR.

Men er ‘Skjulte stjerner’ ikke bare endnu et talentprogram i ny forklædning?

“Hele første program handlede om, at vi tog rundt i Danmark, det er samtidig et program med forskellige musikgenrer, og det er to af de ting, vi fik ind i formatet for at det skulle være mere public serviceagtigt. Men hovedformålet er, at samle danskerne foran en oplevelse, og der skal nok flere seere til for, at man kan sige, at det er lykkes.”

Ardal: Lydkiks blev negativt vendepunkt
På Blu erkender adm. direktør Kim Ardal også, at programmet ikke klarer sig så godt som forventet, men lykken vendte især ved et teknisk kiks

“Det er en kompleks historie, hvor vi kom godt for start, og har et godt tag i børn og unge. Fra starten har vi spillet lige op med Vild med dans, når det gælder seerandelen op til 30 år, og vi slår dem i demografien af yngre seere. Men vi havde ikke nogen forhåndsforventninger om, at vi skulle slå ‘Vild med dans’,” siger Kim Ardal og tilføjer:

“Men så ramte ulykken os med DR’s lydpult, der gik ned i tredje liveprogram, det blev et negativt vendepunkt, for indtil vi blev ramt af teknisk uheld havde vi mange seere inde i butikken. Det skal også siges, at man kan jo sidde og se på seertal i timevis, men det, vi glæder os over, er, at vi laver et godt og underholdende show.”

Får de svage seertal betydning for jeres videresalg af formatet på andre markeder?

“Det spiller nogle seertal i Danmark ikke så stor en rolle for. Programmet har den internationale titel ‘Hidden stars’, og det var Freemantles højest promoverede format på Mipcom i Cannes (messe for internationalt formatsalg, red.), fordi det er superstærkt format, der kan begå sig i rigtig mange lande.”

Forventer I at få de penge ind igen, som I har brugt på at udvikle det?

“Det er jo altid udgangspunktet, når man laver en investering og løber en risiko, at man forventer at få pengene hjem igen, og det tror vi på vil ske.”

I tv-producenter klandrer jo tit tv-stationerne for, at de ikke satser nok på egenudviklede underholdningsformater. Vil det blive sværere at få dem til det fremover, når nu seertallene har skuffet til Skjulte Stjerner?

“Det skal man spørge tv-stationerne om, men vi har fortsat appetit på egenudviklede formater, og det er stadig en prioritet for Blu. Der er også al mulig grund til at rose DR for at tage en chance med et egenudviklet dansk format, og jeg synes og vi på alle måder har leveret det vi skal.”

‘Skjulte Stjerners’ højeste seertal er ved er på 818.000 seere som blev nået ved afgørelsen af ugens program i uge 36.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også