MediaWatch

Tv-sening af fodbold sættes fri af EU

Tv-seerne må gerne se Premier League-fodbold via udenlandske tv-udbydere, ifølge ny EU-dom. Det kan ryste rettighedsmarkedet.

Individer har ret til at se fodbold via en billigere udenlandsk tv-udbyder frem for at være tvunget til at betale de langt højere priser som nationale tv-selskaber tager - såsom Murdoch-selskabet BSkyB i UK.

Det er resultatet af en EU-dom på baggrund af en klage fra en britisk pub-ejer. Hun viste netop kampene via en set-top bokse med et græsk dekoderkort, men den praksis er dog ikke lovlig, da pubben er et offentligt sted og derfor kræver tilladelse fra eksempelvis FA Premier League, som det handlede om i den konkrete sag. Dog er billeder fra live-kampen tilladt at vise, for de er ikke dækket af copyright beskyttelse. Premier League har dog rettigheder til såvel åbningssekvenserne, temamusik, grafik og hightlights fra tidligere kampe. 

Sålænge tv-selskabet og en fodbold-liga sikrer, at der er tilstrækkeligt med copyright-elementer i kampene, kan eksempelvis caféer altså ikke vise dem via udenlandske tv-udbydere.

Dommen kan få stor betydning for de europæiske broadcasteres indkøb af rettigheder til sport, film og tv-shows, skriver Guardian.co.uk. I dommen ligger nemlig også, at Premier League kan blive tvunget til at opgive sin praksis med at sælge rettighederne land for land, da det strider imod EU's love om frihandel, ifølge Guardian.co.uk.

Tv-rettighederne til fodbold koster tv-selskaberne dyrt. BSkyB har eksempelvis betalt over en milliard pund for rettighederne til at vise Premier League og tjener over 200 mio. pund årligt på at sælge abonnementer til pubs og andre steder, der ønsker at vise fodboldkampene.

Læs hele dommen her.

- TBH 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs