Hesseldahl: DR's orkester er ikke for dyre

DR’s musikensembler skal inddrages så ofte som muligt i produktionen af musik til DR’s tv-programmer. Det understreger kulturdirektør i DR, Morten Hesseldahl, efter der i går blev rejst kritik af, at producenten af DR1-programmet ‘Danmarks - kyst til kyst’ fik indspillet underlægningsmusikken til programmet i udlandet - ikke af DR's orkestre.
Per Fanefjord Laursen

DR’s musikensembler skal inddrages så ofte som muligt i produktionen af musik til DR’s tv-programmer.

Det understreger kulturdirektør i DR, Morten Hesseldahl, efter der i går blev rejst kritik af, at producenten af DR1-programmet ‘Danmarks - kyst til kyst’ fik indspillet underlægningsmusikken til programmet i udlandet - ikke af DR's orkestre.

Den private producent Ulrik Gutt-Nielsen, Content Powerhouse, der har produceret serien for DR1, ærgrede sig ifølge B.T. over, at han som ekstern leverandør ikke kunne købe musikindspilningen i DR til kostprisen, når han producerede et stort public service-program for DR - og efterlyste, at DR ikke deles op i kasser, som forhindrer, at der frit kan handles mellem produktionerne.

Ingen reel prisforskel
Det ærgrer også kulturdirektør Morten Hesseldahl, DR, at producenten måtte gå forgæves i DR, men han har en anden udlægning af sagen og problematikken.

“Det var ikke prisen, der betød, at det ikke blev et af DR’s ensembler, der leverede musikken til ’Danmark - kyst til kyst’. Prisforskellen på DR’s orkester og det polske var, så vidt jeg forstår, få tusinde kroner. Det var derimod planlægningen, der ikke passede sammen,” siger han.

Svært at få planlægning til at gå op
Morten Hesseldal påpeger, at problemet ofte er, at orkestrenes planlægningshorisont er meget længere end tv-programmerne.

“Vi vil gøre alt for at inddrage vores ensembler i programmerne så tit som muligt, men realiteten er, at orkestrene, der består af mange mennesker, har opgaver, der er booket langt ude i fremtiden. Det kan være meget svært at mødes,” siger Morten Hesseldahl, der minder om, at DR's orkestre ikke sad i kantinen og spillede kort, når de ikke fik lov til at indspille musikken til Kyst til kyst.

Kunne DR ikke nedbryde grænserne, så eksterne leverandører, der producerer programmer specifikt til DR, kan købe musikoptagelser til kostpris?

“Som sagt var prisen ikke et emne i den konkrete sag. Men nej, DR kan ikke dumpe priserne for sine orkestre. Det ville alle de private orkestre tage ilde op.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også