DR og TV 2 på glatis med krimi kl. 20

Vi bringer en advarsel ... Mens kritikken regner ned over TV 2 for at have lagt den meget voldelige krimi-serie 'Den som dræber' kl. 20 søndag aften, så er holdningen i DR, der igennem mange år har sendt krimi-serier netop i den time, at sendetidspunktet principielt er ok til krimier - dog afhængig af seriernes råhed - bare man advarer først om eventuelle voldelige scener.
Per Fanefjord Laursen og Louise Reseke

Vi bringer en advarsel ... Mens kritikken regner ned over TV 2 for at have lagt den meget voldelige krimi-serie 'Den som dræber' kl. 20 søndag aften, så er holdningen i DR, der igennem mange år har sendt krimi-serier netop i den time, at sendetidspunktet principielt er ok til krimier - dog afhængig af seriernes råhed - bare man advarer først om eventuelle voldelige scener.

”Vi sender meget få programmer i primetime på DR1, som børnene ikke kan se. Men lige når det gælder drama, så er vi opmærksomme på, at vi sender serier søndag kl. 20.00, som ikke har børn som målgruppe. Derfor viser vi advarselsskilte, inden serien starter, så forældrene kan tage stilling til om deres børn er gamle nok til at se med,” siger Lotte Lindegaard (foto).

Hun ser altså ingen akutte problemer med at sende kriminalserier kl. 20.00, fordi DR1 viser advarselsskilte før, når der optræder uhyggelige eller voldsomme scener. Men den melding overrasker formand for Radio og tv-nævnet, Christian Scherfig.

"Det kommer som en overraskelse for mig, fordi det er i modstrid med ordlyden i public service tilladelsen og det EU-direktiv, der ligger bag," siger Christian Scherfig med henvisning til EU's tv-direktiv, der stort set er kopieret direkte ind i DR's public service tilladelse og TV 2's public service kontrakt.

Direktivet siger, at tv-indhold, der kan skade mindreåriges udvikling, ikke må sendes på tider, hvor børn normalt ser tv. Og det gør børn ifølge tv-meter målingerne fra Gallup generelt indtil kl. ni om aftenen - og derfor er sendetidspunktet 20-21 altså kritisk som krimi-sendetid for begge tv-stationer.

DR-formand enig
At advarsler ikke tjener tilstrækkeligt til at beskytte børn mod afstumpende tv-vold - har DR selv været enig i, siger Formanden for Radio og tv-nævnet.

"DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen har tidligere været enig i, at det ikke er nok at advare," siger Christian Scherfig, der samtidig understreger, at en skyttegravskrig om, hvem der har sagt hvad, ikke tjener det rigtige formål.

"Alt det her handler alene om at beskytte børnene, det er det afgørende," siger han.

Om 14 dage tager Radio og tv-nævnet stilling til, om det er relevant at rejse en sag i forbindelse med TV 2's 'Den som dræber'. Når nævnet af egen drift vil vurdere det spørgsmålet, hænger det sammen med, at nævnet har løbende tilsynspligt med TV 2 - mens det samme ikke er tilfældet med DR, der igennem ti år har sendt kriminalserier kl. 20-21.00, ofte med voldsomme optrin, hvor DR af egen drift har advaret før visning. Til eksempel 'Rejseholdet', 'Livvagterne', 'Forbrydelsen'. 

"Der er ikke noget nyt i reglerne. Og jeg har på nuværende tidspunkt ingen holdning til, om TV 2's 'Den som dræber' er mere eksplicit i sin visning af vold end tidligere serie, men seerreaktionerne siger det," siger Christian Scherfig.

Vi vurderer hele tiden
Hos DR vil Lotte Lindegård ikke kommentere sendetidspunktet for 'Den som dræber’ eller hvorvidt seriener hårdere krimikost end DR's serier.

”Det har jeg ingen kommentarer til – det må være TV 2's vurdering, hvornår ’Den som dræber’ skal sendes,” siger hun.

Bør DR1 genoverveje voldsomhederne i sine serier, set i lyset af at TV 2's serie havner i Radio- og tv-nævnet den 5. april?

”Vi vurderer hele tiden, hvad vi sender – og hvornår. Også når det gælder drama.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også