Tvivl om TV 2's odds i EU

Efter et nyt TV 2-forlig burde TV 2's redningsplan med abonnementsbetaling fra 2012 glide glat igennem EU-systemet, siger én ekspert. Og dog, siger en anden ...
Per Fanefjord Laursen

Der er næppe tvivl om, at chancen for, at TV 2's redningsplan kan godkendes i EU, er blevet meget bedre, efter 'TV 2-alene-kortet' i fredags blev taget af bordet og en ny model vedtaget.

Sådan lyder tolkningen fra lektor, ph.d. Søren Sandfeld Jakobsen, Copenhagen Business School.

“Tv 2-alene-kortet var juridisk problematisk og overmåde bureaukratisk,” siger Søren Sandfeld Jakobsen, der er ekspert i medieforhold og EU.

EU forstår moderne ps-udfordring
Flere public service-foretagender i EU – ikke kun danske TV 2 – bokser med økonomiske problemer i et stadig mere konkurrencepræget og fragmenteret mediebillede, påpeger han.

EU-Kommissionen har derfor i en meddelelse om statsstøtte og public service-tv åbnet døren på klem for brugerbetaling til public service-foretagender, hvis det kan gennemføres uden at ”ødelægge det særlige forhold, der kendetegner public service” og uden at påvirke konkurrencen i markedet for meget.

“Mit forsigtige gæt er, at den relativt beskedne abonnementsafgift, som følger af den politiske aftale, og som nu gælder ens for alle, vil blive accepteret. Også set i forhold til, at TV 2 jo i dag ikke får andel i licensmidlerne, og at public service-indhold altså koster.”

Problemer ikke afblæst
Angiveligt skulle en del af den politiske motivation til at ændre abonnementsmodellen også ligge i, at den oprindelige model ville få en svær gang på EU-jord. Ifølge Børsen hedder det i et kulturministerielt notat, at en ny betalingsmodel "vil lette kommissionens godkendelse af omstruktureringsplanen". Men medieprofessor Frands Mortensen, Århus Universitet, tvivler alligevel på, hvor let og elegant politikernes TV 2-øvelse vil forløbe videre.

“TV 2 er stadigvæk public service, og må public service abonnementsfinansieres? Hvis Kommissionen mener, at TV 2-regionernes placering i sendefladen udgør en fordel for TV 2, og dermed er en indirekte statsstøtte, og at public service-forpligtelsern er modydelsen, kan der opstå vanskeligheder. Dertil kommer de uafklarede forhold omkring de gamle støttesager, som Kommissionen også skal tage stilling til,” siger Frands Mortensen.

Han mener, at TV 2-redningsplanen med abonnement hænger sammen med EU-kommissionens beslutningsproces i hele TV 2-sagskomplekset, og i modsætning til  CBS-lektoren han det altså som en mere velvoksen forhindring, at TV 2 netop er en public service kanal, som EU ikke er tilbøjelig til at lade abonnementsfinansiere.

TV 2-regionerne, der indgår i TV 2 fladen, er finansieret af 450 mio. kr. årligt fra licensmidlerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også