DR: Per Stig stak ikke næsen i ny dramaserie

DR’s kulturdirektør Morten Hesseldahl afviser anklager om, at kulturministeren skulle have brudt armslængdeprincippet og blandet sig i DR's store historiske drama-projekt.
Per Fanefjord Laursen

DR Kulturs direktør Morten Hesseldahl genkender hverken medieordfører Mogens Jensens (S) eller flere medieforskeres kritik af en samtale om DR’s store historiske drama, der fandt sted i september 2010 på et møde mellem direktøren for DR Kultur, daværende generaldirektør Kenneth Plummer og kulturminister Per Stig Møller (K).

I en forsideartikel i Politiken lørdag hed det ellers, at kulturminister Per Stig Møller kortsluttede det system, der skal holde politikerne i passende afstand af programlægningen på DR, fordi han på et møde med DR’s topledelse blandede sig i, hvad indholdet skulle være i den planlagte store historiske dramaserie, som der blev bevilget 100 mo. kr. til i forårets medieforlig. Beviset er et skriftlig svar, ministeren har givet til Mogens Jensen, hvor ministeren bekræfter, at man talte om mulige scenarier. 

Men DR-direktør Morten Hesseldahl, DR, har svært ved at genkende de slutninger om utidig indblanding i seriens indhold, som bl.a. Mogens Jensen og medieprofessor Frands Mortensen når frem til.

DR inviterede ministeren til dialog-møde
Allerede i december fastslog Morten Hesseldahl over for MediaWatch, at ingen politikere til ham havde udvist andet end høflig interesse i den store tv-serie, der skal koste 100 mio. licenskroner.

Morten Hesseldahl oplyser i dag til MediaWatch, at september-mødet med ministeren kom i stand på DR’s foranledning.

”Ikke for at diskutere indhold, men for at være helt på det rene med, hvad der lå i medieforligets formulering om at give 100 mio. til historisk drama. Det var trods alt en noget ekstraordinær bevilling.”

På mødet blev det fastslået, at pengene var givet til at formidle et betydningsfuldt stykke af danmarkshistorien. Hvordan, var op til DR, oplyser Morten Hesseldahl.

Indhold blev debatteret
Ifølge Politiken stillede kulturministeren krav på mødet til indholdet i serien. Frands Mortensen mener, at det strider mod det såkaldte armslængde-princip, der skal sikre, at politikere ikke blander sig direkte i programplanlægningen.

”På mødet blev det understreget, at forligsteksten tilsagde, at det skulle handle om begivenheder - i flertal. Jeg påpegede på mødet, at der ikke ville komme nogen lykkelig dramaserie ud af en kronologisk gennemspilning af en meget lang historisk periode, idet det i sådan et tilfælde var vanskeligt at give en fortælling episk liv. Det erklærede ministeren sig enig i,” siger Morten Hesseldahl.

Fik du det indtryk, at nederlaget ved Dybbøl var en uegnet episode i Danmarkshistorien, som ikke var værd at satse 100 mio. på?

”Jeg kan ikke genkende, at ministeren skulle have været skeptisk over for en Dybbøl-fortælling.”

Var det upassende, at indhold på et generelt plan blev et emne på mødet?

”Jeg fandt ikke samtalen det mindste upassende, men ville have reageret prompte, hvis jeg havde fornemmet nogen som helst lyst til at påvirke DR's indholdsovervejelser.”

Det er stadig et åbent spørgsmål, om DR vælger at basere dramaserien over Dybbøl-slaget. Kulturdirektør Morten Hesseldahl siger, at den idé fortsat er DR's favorit.

Men DR har to-tre ideer på skrivebordet og tager først en beslutning til april.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også