Producenter: Politikere skal løfte børne-tv

DR's nye public service-kontrakt bør stille større krav til børne-tv, mener Producentforeningen. Også forligspartiet DF har sat fokus på området i de igangværende forhandlinger.
Tine Brødegaard Hansen

Politikerne skal stille øgede krav til DR om at prioritere tilbuddene til børn og unge højt, når DR snart får udstukket de politisk bestemte rammer for sin programvirksomhed i de næste fire år i den nye public service-kontrakt.

Det mener Klaus Hansen, sekretariatschef for Producentforeningen. Tv-producenternes kritik af såvel DR's som TV 2's dansk producerede børne- og ungdoms-tv, eller manglen på samme, er nået til toppen af DR-systemet, hvor Ramasjang-chef Signe Lindkvist senest har kritiseret kvaliteten og prioriteringen af børne-tv i DR.

Hun har iværksat en "børnemedietænketank", som holder sit første møde på mandag. Klaus Hansen, der er blandt de inviterede deltagere, håber, at branchens opråb også kan høres på Christiansborg.

"Politikerne sidder netop nu og regulerer vilkårene for DR og TV 2 via public service-kontrakt og -tilladelse (TV 2 har en public service tilladelse, red.). Det er en oplagt chance for at styrke udviklingen af dansk produceret indhold. Vi har jo public service-stationer for, at vi som samfund kan påvirke mediefladen. Politikerne kan både sætte kvoten for, hvor meget børne-tv der skal være og hvor meget af det, der skal være dansk produceret," siger Klaus Hansen.

 

Mere spredt tv-sening
Børnenes tv-sening stiger, og der har aldrig været så mange børne-kanaler og tv-udbud til børnene. Samtdig viser en ny analyse af børne-tv fra mediabureauet Mindshare, at seningen bliver fordelt på flere kanaler.

Taler det ikke imod at poste mange penge i få danske programmer?

"Det synspunkt gør sig gældende for alt tv, for hele den danske befolknings tv-sening bliver mere spredt. Så meget desto vigtigere er det at sikre, at der er gode dansk producerede tilbud," siger Klaus Hansen.

DF har børne-tv på dagsordenen

Medieordfører Karin Nødgaard fra Dansk Folkeparti (DF), der er en del af medieforliget sammen med K, V og LA, hilser opråbet om at styrke dansk børne-tv velkommen. Det er et af DF's egne fokuspunkter i forhandlingerne om DR's public service-kontrakt.


Bør der være kvoter for, hvor meget børne-tv DR skal vise, og hvor stor en andel der skal være danskproduceret i public service-kontrakten?

"Ja, det kan man godt forestille sig kan komme med, men vi politikere kan ikke sidde og programlægge for DR og eksempelvis kræve, at børnetimen bliver sendt på et bestemt tidspunkt. Vi udstikker de overordnede rammer, og det er en del af armslængdeprincippet. Men det har hele tiden været vigtigt for DF at få krav med til børne- og ungdomsområdet. Det er en ny problemstilling, at der nu kommer kritik af børne-tv fra DR's egne folk, men det er ikke en diskussion, der vil påvirke mig yderligere," siger Karin Nødgaard.

Er du enig med kritikerne i, at DR's børne-tv har mistet kvalitet - og at det blandt andet kan skyldes flytningen til Århus af B&U-afdelingen?

"Jeg ved ikke, om man skal give en flytning skylden for det. Der er jo dygtige og kreative folk, som er flyttet med, og der er vel også nogle af dem i Århus. Men det er positivt, at man inden for DR's egne rækker tager diskussionen, og der er ingen tvivl om, at Mogens Vemmer har været en ildsjæl i forhold til børne-tv. Men det er også vigtigt at sige, at ud fra det jeg hører, når jeg bevæger mig rundt og taler med folk, så er Ramasjang meget set. Det er jo en utrolig populær kanal, så det må være positivt for DR," siger Karin Nødgaard.


FAKTA: Børne-tv i PS-kontrakten
I DR's public service-kontrakt for 2007 til 2010 står der følgende om 'Børn og unge':

"DR skal i kontraktperioden styrke sin virksomhed i forhold til børn og unge ved at udsende programmer og stille nye tjenester til rådighed på de eksisterende radio- og tvkanaler samt øvrige relevante medieplatforme. DR skal tilbyde tv-programmer og informationstjenester af høj kvalitet til børn og unge, og der skal lægges vægt på dansksproget indhold. DR skal øge sin indsats overfor børn på tv og radio. På radio skal DR fastholde det tidsmæssige omfang i 2004 af førstegangsudsendte børneprogrammer på FM-radio og øge det tidsmæssige omfang af børneprogrammer på DAB. DR skal fastholde det gennemsnitlige tidsmæssige omfang af tv- og radioprogrammer til unge de seneste 4 år og styrke sine nettilbud til de unge." 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også