TV3: TV 2-betaling kan betyde milliardtab

Det er mere end en mia. kr., der potentielt vil ryge ud af tv-markedet, hvis TV 2's abonnementsmodel gennemføres, vurderer TV3 i kølvandet på ny undersøgelse.
Louise Reseke

TV 2-konkurrenternes modstand mod den kommende abonnementsbetaling på TV 2's hovedkanal går fra kuling- til stormstyrke, efter en ny undersøgelse sætter tal på de mulige konsekvenser.

Undersøgelsen fra analysebureauet Zapera peger på, at næsten halvdelen af de 2,2 mio. husstande, der i dag har betalings-tv, anser det for usandsynligt, at de vil bevare deres tv-pakke, når der ryger betaling for TV 2 oveni (de anslåede 25 kr. om måneden - eller 300 kr. årligt). Samtidig vil mere end 350.000 nuværende tv-kunder overveje helt at droppe de brugerbetalte kanaler og nøjes med DR - og dermed også bevare muligheden for at se TV 2 gratis.

"Det er svært at sætte tal på, men holder undersøgelsen stik, vil det potentielt kunne koste tv-markedet over en milliard kroner i reklame og abonnement, og de store vil tabe mest," siger Kim Poder, der netop er tiltrådt som adm dir. på TV3.

Hos SBS TV vil informationschef Jesper Jürgensen ikke sætte kroner og øre på de mulige konsekvenser, men siger:

"Det er klart, at ordningen vil få vidtrækkende konsekvenser på markedet inden for både tv-reklame og tv-distribution. De to dele hænger tæt sammen. Når en tv-kanal kommer ud til færre, vil det selvfølgelig også få en konsekvens for reklamesalget."

Men i dag nyder de kommercielle vel også godt af, at TV 2 er gratis, så er det ikke fair nok, at der også skal betales for at se TV 2?

"Det er ikke fair at lade det være afhængigt af forbrugeres øvrige tv-sening, hvorvidt at de skal betale for TV 2, eller kan få TV 2 gratis," siger Jesper Jürgensen.

Både TV3 og SBS TV har hele tiden været indædte modstandere af den kommende brugerbetalig på TV 2's hovekanal - og åbenlyst stillet spørgsmålstegn ved, om TV 2-økonomien har været så dårlig som påstået, og om argumenterne for at indføre abonnementsbetaling altså er gangbare.

"Vi har hele tiden ment, at den her ordning var uhensigtsmæssig, men det er rimeligt chokerende, at det er så mange, der vil overveje deres tv-pakker, som undersøgelsen viser," siger Kim Poder.

"Vi synes, det er meget unfair, at man med ordningen straffer de tv-seere økonomisk, der gerne vil se konkurrenternes kanaler. TV 2 vil jo ikke bruge pengene på at lave en bedre kanal, kunderne vil få det samme produkt," siger Kim Poder, der endnu en gang opfordrer politikerne til at genoverveje modellen.

Det er flere oppositionspartier da også allerede åbne overfor. Mellem jul og nytår sagde S og SF, at de vil ændre ordningen, som de selv har lagt stemmer til 2009, ved et regeringsskifte. Partierne vil tilbage til en licensmodel - og det er også at foretrække mener man hos SBS TV.

"Hvis politikerne og staten ønsker at støtte TV 2, vil vi anse en licens-løsning som en langt bedre ordning. Især hvis den blev efterfulgt af nogle øgede public service-krav til indholdet på hovedkanalen. Det vil sikre, at pengene også bliver brugt der, hvor TV 2 mener, at der er underskud, nemlig på TV 2’s hovedkanal," siger Jesper Jürgensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også