Engell: S spinner på Plummer-sag

Når socialdemokraterne nu vil vide, hvorvidt tidl. kulturminister Brian Mikkelsen pressede på for at få Kenneth Plummer ansat, er det rent spin, mener politisk kommentator Hans Engell.
Tine Brødegaard Hansen

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen kræver nu, at tidligere kulturminister Brian Mikkelsen forklarer Folketinget, om han udøvede politisk pres for at få Kenneth Plummer ansat som generaldirektør i 2005. Det skriver fyens.dk.

Men det træk kommer Mogens Jensen ingen vegne med, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

"Den udmelding er i høj grad udtryk for, at valgkampen er i gang," siger Hans Engell, der peger på, at Kenneth Plummer blev valgt med et stort flertal i DR's bestyrelse, som er udpeget af en bred politisk sammensætning, der ikke alle danser efter en konservativ kulturministers pibe.

"Ingen kan betvivle, at den endelige beslutning lå suverænt hos DR-bestyrelsen. Og ligesom Brian Mikkelsen havde Plummer som favorit, havde bestyrelsesformanden (Mogens Munk-Rasmussen, red.) det også. Så intet indikerer, at Brian Mikkelsen har voldtaget bestyrelsen for at få noget igennem," siger Hans Engell.

Rohde: Brian blandede sig
Baggrunden for, at ansættelsen igen kommer i søgelyset, er, at forfatter Kurt Lassen i portrætbogen om Kenneth Plummer, 'Plummer - Summen af kardemommen', citerer Jens Rohde, daværende medieordfører for Venstre, for at sige:

"Brian Mikkelsen har været inde omkring, og har uden tvivl, skal vi sige, haft et ord at skulle have sagt i ansættelsen af Kenneth Plummer."

Den sammenhæng har flere iagttagere omkring ansættelsesproceduren ifølge bogen betragtet som "en offentlig hemmelighed", hvilket også Enhedslistens Per Clausen har peget på i sin kommentar til Plummers afgang.

Ingen ny jægerbog-sag
Den socialdemokratiske medieordfører, Mogens Jensen (S), ønsker også, at kulturminister Per Stig Møller (K) svarer på, om han vil "indhente oplysninger fra DR, der kan belyse udtalelserne" fra Jens Rohde.

"Han henviser til brevvekslinger eller beskeder, der kan vise en sammenhæng, men det tror jeg nu ikke, at der er stor sandsynlighed for at finde. Det her bliver ikke en ny jægerbog-sag," siger Hans Engell og tilføjer:

"Men det er klart, at oppositionen napper muligheden for at være kritiske efter det her noget skandaleprægede forløb omkring generaldirektøren," siger Hans Engell.

Ny generaldirektør skal være fyrtårn
Hans bud på, hvad Brian Mikkelsen vil svare er, at han kort vil redegøre for, at den endelige beslutning lå hos bestyrelsen.

Når det gælder den kommende generaldirektør har nuværende kulturminister Per Stig Møller allerede givet udtryk for sine præferencer i den forbindelse.

"Per Stig ønsker et ledelsesmæssigt fyrtårn, og den udmelding skyldes jo, at DR er en anomali, hvor bestyrelsen handler selvstændigt, men hvor DR er 100 procent statsejet, hvilket betyder, at politikerne jævnligt blander sig," siger Hans Engell.

Også bestyrelsen ønsker en generaldirektør med stærke ledelseskompetencer. Selv om Mikael Kamber (mediedirektør, red.) og kulturdirektør Morten Hesseldahl formentlig er i spil, mener Hans Engell også sagtens, at kandidaten kan være ekstern og for eksempel komme fra forlagsverdenen, som en Stig Andersen, direktør på Gyldendal.

"Det skal være en markant leder, der kan styre butikken og har kendskab til økonomi og det politiske spil. Det vil vægte højere, end om man kan føre en kulturdebat med Georg Metz," siger Hans Engell.

Derudover skal det ikke være en generaldirektør, der er konfliktsky. For på Danmarks største mediearbejdsplads vil der altid være "ballade og øretæver i luften".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også