Christiansen afviser politikeres bekymringer

Michael Christiansen kan som formand for DR's bestyrelse ikke følge politikernes bekymringer i forbindelse med DR's spareplan.
Tine Brødegaard Hansen

Politikerne har ingen grund til ængstelse over DR's spareplan eller over P2-musikkens overlevelse, hvis man spørger Michael Christiansen, DR's bestyrelsesformand.

I går udtrykte medieordførerne fra højre til venstre på det politiske spektrum bekymring over sammensmeltningen af 'Deadline 17' og 'DR2 Udland'. DR burde nedlægge tv-programmer med mere kommercielt islæt, lød det bl.a. fra Simon Emil Ammitzbøl (LA), men det har DR netop også gjort, mener Michael Christiansen.

"Baggrunden for ændringerne på DR2 er, at lige præcis den nyhedsudsendelse (DR2 Udland, red.), der slås sammen med 'Deadline 17' stort set ikke bliver set. Nu kommer der en sammenlægning af to nyhedsudsendelser, hvor man vægter udlandsstoffet højere. De største besparelser ligger netop på underholdningsområdet (hvor 'Talent' nedlægges fra 2011, red.). Så der er ikke noget problem i balancen," siger Michael Christiansen.

DF har selv vedtaget P2-lukning
Medieordfører Karin Nødgaard (DF) sagde i går, at hun deler den DF-udpegede Ole Hyltofts bekymring for, at den klassiske musik på P2 risikerer at blive svigtet, når DR's fjerde FM-frekvens udløber. Det er en del af medieforliget, at frekvensen skal gå til en ny radio uden for DR-regi.

"Nu er det jo ikke os, der har besluttet at nedlægge P2, det er DF," siger Michael Christiansen og tilføjer:

"Politisk er det besluttet at lave en forholdsmæssig fordeling af P2-indholdet. Det vigtige er, at både P1 og P2 bliver opretholdt 100 pct., fordi det samtidig er besluttet at lægge dem over på DAB i erkendelse af, at vi ifølge politikerne fremover skal satse på DAB, og at der skal slukkes for det analoge signal, så snart DAB har en dækning på over 50 pct. i befolkningen. DR iværksætter derfor en større kampagne over halvandet år for at nå op på det (den nuværende dækning er på ca. 30 pct., red.). Det anser jeg ikke for urealistisk. Sammenlægning (på FM, red.) skyldes, at de to kanaler har ca. samme lytterkreds, og der er plads på P1, når vi reducerer antallet af genudsendelser. Så samlet set er der tale om en styrkelse, derudover blev beslutningen vedtaget med ni mod to stemmer," siger Michael Christiansen.

Våbenhvile afblæst? 
De to, der stemte imod, er formentlig næstformand Ole Hyltoft, der er udpeget af DF, samt Katrine Winkel Holm, der ikke har lagt skjul på deres ærgrelse over P2's skæbne. Ole Hyltoft så hellere, at P3 blev nedlagt. Uenigheden er dog ikke udtryk for, at bestyrelsen går en mere turbulent periode i møde, siger Michael Christiansen.

"Næstformanden og jeg har et tæt og nært samarbejde. Vi har det rigtig godt med hinanden, og jeg taler ugentligt med ham. Vi er stort set enige om mange ting i DR, og jeg sætter stor pris på, at næstformanden er så optaget af et traditionelt public service-begreb. Vi er ikke enige om denne sag (vedr. P2, red.), men vi har aftalt, at det er i orden og vi skændes ikke. Klassisk musik skal have et talerør i DR's bestyrelse, og selvom jeg ikke er enig, forstår jeg Ole Hyltofts synspunkt, og jeg har ikke noget imod, at han offentligt giver udtryk for det."

Tidligere har du været fortaler for, at bestyrelsen skulle holde sine diskussioner inden for mødelokalets fire vægge, har du ændret holdning til det?

"Når diskussionen er så principiel, som den er, ser jeg ingen problemer i det. Det er jo ikke et spørgsmål om administrative problemer, eller hvorvidt en leder skal afskediges i DR," siger Michael Christiansen, der understreger, at det er DR's direktion, med generaldirektør Kenneth Plummer i spidsen, der beslutter og udfører besparelserne, men at bestyrelsen er orienteret om dem.

Politikerne bør have tillid til politisk udpeget bestyrelse
I medieaftalen for 2011 til 2014 lægger politikerne op til, at der skal være mindre detailstyring af DR i public service-kontrakten, som skal ligge klar omkring årsskiftet. Alligevel er det netop 'kontrakt-kortet' der bliver trukket i forbindelse med bekymringen over DR's spareplan.

Michael Christiansen håber dog, at intentionerne holder, når den nye public service-kontrakt skal skrives. Han mener ikke, at den nuværende kontrakt respekterer arbejdsfordelingen vedrørende DR, som ideelt set er, at folketinget fastlægger de overordnede principper for public service, bestyrelsen udmønter principperne, og direktionen varetager den daglige håndtering af dem.

"Jeg forstår godt, at politikerne er meget interesserede i, hvad der foregår i DR. Det skal de have lov til, og DR skal ikke bare gøre, hvad DR selv synes er godt. På den anden side må man erkende, at politikerne har sammensat en politisk bestyrelse - det er jo ikke en professionel bestyrelse med erhvervsfolk - så man kunne forestille sig, at politikerne ville være trygge ved, at bestyrelsen kan administrere også politiske problemstillinger. Derfor kan jeg undre mig over, at politikerne går meget ned i detaljen. Så jeg er enig i signalet om, at man fremover skal gør public service-kontrakten mindre detaljeret, det er vi meget glade for, og vi imødeser med forventning, at det sker."

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også