DR under beskydning for Zobel-interview

Sofajournalistik og mikrofonholderi. Kritikken af 21 Søndags interview med Rigmor Zobel er hård fra flere chefredaktører.
Louise Reseke

 "Hvorfor skal vi betale licens, når DR ikke leverer journalistik?"

Sådan lyder spørgsmålet fra Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen i et tv-indslag på eb.dk oven på 21 Søndags interview med Rigmor Zobel, der for nylig blev idømt en bøde på 20.000 kr. for besiddelse af kokain - en sag, der har suget presseopmærksomhed til sig gennem hele forløbet.

Og Poul Madsen er ikke den eneste journalistiske chef, der mener, at DR Nyheder lavede (endnu) et journalistisk selvmål med interviewet, der foregik i et sofaarrangement over 10 minutter.

"Når DR Nyheder bruger så lang tid på et partsinterview, som de gjorde i går, så ophøjer de Zobel-sagen til en stor, principiel sag, og det er det ikke. Det er en helt banal narkosag - og selvfølgelig en celebrity-sag - og der blev da heller ikke diskuteret principielle spørgsmål i interviewet. Tværtimod fik Rigmor Zobel taletid til at anklage politi og domstole uden at få modspil. Den form for sofajournalistik ligger langt fra de nyhedskriterier, som DR selv påberåber sig at være garant for, når det handler om tildelingen af ekstra licensmidler," siger chefredaktør fra MetroXpress, Jakob Høyer, der tror, at Rigmor Zobel på forhånd har fået lovning på, at de kritiske spørgsmål ville blive undladt.

Rundtossede DR
"Det her bør være et journalistisk selvmål og lavmål, de må tage op til debat i DR, for det minder ekstremt meget om den fadæse, DR lavede med Anni Fønsby i Aftenshowet sin tid, og som DR1-chefen selv gik ud og beklagede. Rigmor Zobel-sagen er journalistisk interessant, men hvis man skal lave den, så må man have hende i studiet stående som alle andre - ikke i et tilbagelænet sofa-setup" siger Jakob Høyer, der tidligere har kritiseret Aftenshowets inteview med Anni Fønsby.

"Det er udtryk for, at DR's nyhedsorganisation er noget rundtossede over, hvad de vil journalistisk. På den ene side beder de om midler til at styrke nyhedsdækningen i deres medieudspil, på den anden side bringer de indslag som dette, der er dybt populistisk, og er det det, DR får 3,5 mia. licenskroner for," spørger Jakob Høyer.

Underdanig mikrofonholder
Også Kim Henningsen, der som chefredaktør for Se og Hør har fulgt sagen om Rigmor Zobel tæt, mener, at DR begår samme fejl som med Anni Fønsby.

"Det er sådan set ikke Rigmor Zobel, man kan bebrejde her, men DR. Det er livsfarligt, når statsradiofonien går ind og dækker sager, man ikke har fulgt ordentligt, og så agerer mikrofonholder, som Reimer Bo Christensen gjorde her. Hvis DR vil dække den sag, så må man også sørge for, at intervieweren er ordentligt klædt på til det, og det var Reimer Bo tydeligvis ikke. Rigmor Zobel fik en fuldstændig underdanig og benovet behandling uden journalistisk modstand. Eller også har man lavet en aftale om, at der ikke måtte stilles kritiske spørgsmål," siger Kim Henningsen, der mener, at DR begik samme fejl med Anni Fønsby og skyder sin egen troværdighed i sænk uanset hvad.

"Det er ødelæggende for DR's troværdighed at bringe så ukritiske interviews, og det er fuldstændig uacceptabelt, hvis man har indgået en aftale, fordi man er så forhippet på at få hende i studiet," siger Kim Henningsen.

Det var første gang, Rigmor Zobel stod offentligt frem og talte om narkosagen mod hende, i 21 Søndag i går. Spørgsmålet om, hvordan sigtede og dømte kendisser behandles i pressen har været aktuel flere gange i den senere tid. Som i tilfældet med Aftenshowets interview med Anni Fønsby, og da TV 2's Cecilie Frøkjær interviewede den voldssigtede reality-kendis, Susan K., i talkshowet 'Den nøgne sandhed'. Interviewet blev kritiseret voldsomt af TV 2's seerredaktør for at mangle journalistisk modspil.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også