DIF: Stop politikernes tv-populisme

Folketingspolitikerne kæmpede bravt for at få bragt fodboldkampen Sverige-Danmark på landsdækkende tv, men DIF efterlyser lige så stor iver for at få tv-stationerne til at leve op til public service-forpligtelserne.
MediaWatch

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) fik endnu en skuffelse i forsøget på at sikre en bredere tv-dækning af alle idrætsgrene.

Sådan var nogle af de afledte effekter af weekendens VM-kvalifikationskamp mellem Sverige-Danmark, der bragte Morten Olsen og kompagni tættere på næste års slutrunde i Sydafrika, men altså også gav dybe panderynker hos nogle af idrættens topledere.

Uden større held har de i årevis prøvet at få DR og TV 2 til at hellige sendetiden til andet end fodbold, håndbold og cykling, og folketingspolitikernes store engagement i at få bragt Sverige-Danmark over på en landsdækkende tv-station var noget af en mavepumper.

»Hele debatten var præget af hykleri og populisme især fra oppositionens side. Det vil faktisk klæde de samme politikere at hamre løs for at sikre, at tv-stationerne opfylder de public service-forpligtelser, der allerede er aftalt. De skal ikke kun vise det, som alle vil se, men være alsidige og vise mangfoldigheden i dansk idræt,« understreger DIF-formand Niels Nygaard.

Tendensen er den samme
Striden har raset siden 1990'erne, da DIF i en undersøgelse af det danske tv-billede kunne påvise, at TV 2 brugte tre ud af fire timers direkte transmission på fodbold og cykling, mens DR viede halvdelen af sin tid til fodbold og håndbold.

Også nyhedsindslag sad de tre sportslige kæledægger tungt på med henholdsvis 84 pct. hos TV 2 og 72 pct. hos DR, og senere analyser har vist samme tendens.

Humøret i bunden af DIF-familien er ikke blevet bedre de seneste to år, selv om DR ifølge den gældende public service-kontrakt med Kulturministeriet faktisk har forpligtet sig til på radio og tv at ”foretage en mærkbar øgning i dækningen af mindre idrætsgrene i Danmark. Til mindre idrætsgrene betragtes alle discipliner, der ikke er enten fodbold, håndbold eller cykling”.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kort derefter fulgte en stor sparerunde, en næsten total nedsabling af sportsredaktionen og dermed også et naturligt fald i sportsdækningen, der ifølge DIF først i år igen er begyndt at pege i den rigtige retning med et løfte om 20 lørdagstransmissioner i 2009 og 25 i 2010.

Ikke alle er højtbetalte
»Der er mange grunde til at sikre alsidigheden, for den almindelige befolkning har i dag opfattelsen af, at dansk idræt består af højtbetalte fodboldspillere. Folk er ikke blevet givet indsigt i idrættens mangfoldighed og i det faktum, at den også består af mange eliteidrætsfolk, der træner på livet løs uden at tjene store penge. Samtidig er det også vigtigt for selve idrætsgrenen at komme ud til at bredere publikum, for det øger interessen og udviklingsmulighederne,« påpeger Niels Nygaard.

»Vi har påpeget problemerne i så mange år, at vi ikke tror på en markant ændring, og det er vi egentlig heller ikke ude efter. Vi forlanger ikke alenlange transmissioner af de mindre idrætsgrene og har forståelse for fodbold og håndbolds popularitet, men politikerne bør kæmpe lige så ihærdigt for, at der blot blev vist noget mere af anden idræt. Og at man også gik op i den anden del af public service begrebet: Alsidighed.«

Det skal påtales
I næste uge vil blandt andet DIF og folketingspartierne mødes med kulturminister Carina Christensen (K) for at finde hoved og hale i den seneste tids tv-debat og det store krav fra oppositionen om at lave en speciel liste med sportsbegivenheder af så stor interesse og betydning for folket, at de skal sikres på landsdækkende tv.

Som idrætsordfører for Socialdemokratiet er Flemming Møller Mortensen blandt fortalerne for sådan en prioritering, men han lover samtidig at støtte idrættens ønske om også at tilgodese bredden:

»Jeg har ikke været opmærksom på problemstillingen, men jeg kan godt forstå, at DIF melder ud på denne måde. Vi gik massivt ind i sagen omkring landskampen, fordi vi så klart havde en sportslig begivenhed af national interesse, der var ved at blive taget fra de mange tv-seere. Fremadrettet vil jeg gerne være med til at sikre, at public service-reglerne bliver overholdt, og at det bliver påtalt, hvis tv-stationerne svigter deres forpligtelser.«

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også