Eksperter: TV 2-rapport er alvorlig

Med et usædvanligt skarpt ordvalg kritiserer Rigsrevisionen direktionen og bestyrelsen bag TV 2. Nu venter et politisk efterspil. Kulturministeren var alt for passiv, siger Rigsrevisionen.
MediaWatch

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Direktøren investerede vildt med urealistiske budgetter og løse beslutningsgrundlag, mens bestyrelsen snorksov, og kulturministeren også tog sig en blunder.

Så hård er dommen fra Rigsrevisionen over TV 2, der i løbet af 2007 vendte et overskud til et dundrende underskud og måtte reddes fra fallittens rand med lån fra staten.

Rigsrevisionens dom over den daværende direktion og bestyrelse i TV 2 er i et sjældent set ordvalg. Men også daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K), der nu er forfremmet til justitsminister, svigtede sit ansvar, konkluderer Rigsrevisionen.

Hidtil har kun direktionen og bestyrelsen for TV 2 stået for skud, og begge steder er der skiftet ud, mens et politisk ansvar ikke er blevet placeret. Derfor bad Folketingets finansudvalg sidste sommer Rigsrevisionen om at undersøge ikke bare TV 2 og TV 2-ledelsen men også kulturministerens rolle.

Det var for slapt
Helt konkret har Rigsrevisionen undersøgt, om Kulturministeriet som ejer af TV 2 har ført et tilstrækkeligt tilsyn med stationens økonomi.

Svaret er nej. For med sit kendskab til tv-stationens økonomi burde Brian Mikkelsen have spurgt til direktørens vilde investeringsplaner, og det var for slapt ikke at forsøge at gøre et ansvar gældende over for direktion og bestyrelse, da den nye bestyrelsesformand i begyndelsen af 2008 gik til Brian Mikkelsen og fortalte, at den tidligere ledelse havde handlet stærkt kritisabelt set med den nye bestyrelses øjne.

Her vurderede Kulturministeriet, at det ville være for ressourcekrævende at forsøge at få nogle af de penge igen, som den tidligere ledelse havde sat over styr.

En alvorlig kritik
Brian Mikkelsen ønsker ikke at kommentere Rigsrevisionens rapport, men eksperter i forvaltningsret er enige om, at kritikken også rammer Kulturministeriet.

»Jeg betragter det som et stærkt ordvalg fra Rigsrevisionen. Det er en alvorlig kritik, som Rigsrevisionen retter. Kulturministeriet har ikke udfyldt ejerrollen, bestyrelsen har ikke fulgt med i de dispositioner, der er truffet, og ledelsen har ikke skelnet til budgetterne - alt sammen noget, som de skulle have gjort,« siger professor Carsten Greve, Copenhagen Business School.

Ministeren har sovet
Han mener, at man kan tale om, at kulturministeren har sovet i timen.

»Rigsrevisionen kritiserer Kulturministeriets rolle for ikke at have varetaget ejerskabet af TV 2 mere aktivt. Kulturministeriet burde have fulgt med i, hvad TV 2 laver, men det man ikke gjort,« siger han.

Lektor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze er enig.

»Man kan oversætte det til, at kulturministeren har sovet i timen, især efter at der var nogle alarmklokker, der begyndte at ringe. Der er ikke tale om en nedsabling af Kulturministeriet, men der er en meget klar understregning af ministeriets handlepligt. At føre aktivt tilsyn betyder, at ministeriet skal være på forkant med problemer, men især at man skal reagere, hvis man får nogle input,« siger Michael Gøtze.

Statsrevisorerne skal på et møde i dag behandle Rigsrevisionens rapport og komme med deres reaktion.

I næste uge skal finansudvalget behandle rapporten og tage stilling til, om der skal placeres et politisk ansvar.

Læs rapportens hovedpunkter her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også