DR afviser kritik af korrespondent

Medlem af DR's bestyrelse, Katrine Winkel Holm, ønsker ansættelser efter politisk holdning for at sikre, at hele det politiske spektrum repræsenteres blandt værterne på radio og tv.
MediaWatch

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

DR2-værten Adam Holm fik i januar en kraftig reprimande for at have udtalt sig positivt om Israel i en aviskronik, men DR's ledelse mener ikke, at det skal have konsekvenser, at en korrespondent i en bog har langet ud efter den danske højrefløj og kaldt regeringsmedlemmer for islamofober og fremmedfjendske.

»Vi har ingen problemer med det, som vores korrespondent Jakob Illeborg leverer fra London. Han er ansat som freelance. Vi kan kun bestemme over det, som han laver til os, og det lever op til vores krav,« siger Ulrik Haagerup, nyhedschef i DR.

Jakob Illeborg fungerer som Radioavisens og TV-Avisens korrespondent i London og leverer samtidig stof til flere andre danske medier.

Subjektiv bog
Indholdet af hans bog ”Danmark set udefra”, der udkom sidste år, er faldet medlem af DR's bestyrelse Katrine Winkel Holm for brystet.

»Den danske islam- og indvandrerdebat behager mildt sagt ikke TV-Avisens mand i London. I sin bog udtaler han sig stærkt subjektivt om en række politiske emner og kalder blandt andet danskerne for islamofober og Ralf Pittelkow og Karen Jespersen for fremmedfjendske. Hvordan man kan repræsentere DR som neutral journalist og samtidig give udtryk for de holdninger, forstår jeg ikke,« siger hun.

Katrine Winkel Holm uddybede i weekenden i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten sine holdninger. Hun mener, at DR har brug for en såkaldt antibias-politik. Bias er det engelske ord for partiskhed eller tendentiøs.

»Det er nødvendigt for DR's troværdighed at sikre, at hele det politiske spektrum er repræsenteret hos de ansatte og især hos markante studie-, nyheds- og radioværter. Bolsjerne skal blandes, så man sikrer sig, at der er ligevægt mellem fløjene. Det må ikke være som nu, hvor alle værterne på P1 er mere eller mindre lyserøde,« siger Katrine Winkel Holm.

Hun mener, at den aktuelle sag er endnu et godt eksempel på, at det er en illusion, at journalisterne kan være neutrale.

»Adam Holm skal have lov at skrive kronikker, og Jakob Illeborg bøger med sine egne holdninger. Der er ingen konsekvens, når Adam Holm bliver revset, og Jakob Illeborg slipper. Så sejler det. I stedet skal der ansættes personer efter deres holdninger, så man sikrer, at hele det politiske register repræsenteres,« siger Katrine Winkel Holm, der ikke har tænkt sig at tage sagen op på bestyrelsesplan i DR.

Skoleret efter Israel-kritik
Da Adam Holm under den israelske invasion af Gaza i januar forsvarede Israels handlinger i en kronik i Politiken, skulle han stå skoleret hos sin chef, Olav Skaaning Andersen, der i umisforståelige vendinger beskyldte den populære DR2-vært for at have brudt DR's etiske regler. Efterfølgende undskyldte Adam Holm offentligt.

Regler for fastansatte

Til spørgsmålet om, hvorvidt DR bør indføre en antibias-politik i sine ansættelsesprocedurer, har nyhedschef Ulrik Haagerup ingen kommentarer.

»Jeg diskuterer ikke med min arbejdsgiver gennem medierne. Jeg kan kun sige, at for alle fastansatte i DR gælder samme regler,« siger han.

Bestyrelsesformand for DR, Michael Christiansen, ønsker ikke at kommentere sagen over for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Gennem kommunikationsdirektør Henriette Rald har han udtalt, at han »ingen bemærkninger har til, at Katrine Winkel Holm kommenterer forhold vedrørende ytringsfrihed og DR«.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også