Sag om reklameregler havner i Nævnet

Radio- og tv-nævnet modtager sandsynligvis en klage over TV3 og SBS' brug af engelske reklameregler, der dermed bliver taget op til ny juridisk behandling.
Per Fanefjord Laursen

Mediejurist Oluf Jørgensen har genrejst spørgsmålet, om tv-kanaler, der har sendt i 10-20 år fra London på engelske regler, kan tvinges på danske regler på baggrund af elementer i nyt EU direktiv. De nye forhold handler om, at tv-selskaber, der etablerer sig i et andet land for at omgå nationale regler, f.eks. for reklamevisning, kan forfølges.

Kulturministeriet mener ikke, sagen kan forfølges, men alt tyder på, at andre vil holde sagen i live. Det kunne ske ved, at problematikken tages op af Radio- og tv-nævnet, der så vil vurdere sagskomplekset baseret på de nuværende forhold og nyeste oplysninger.

"De pågældende oplysninger fra Oluf Jørgensen vil givetvis få Det ny Public Serviceråd til at overveje en henvendelse til Radio- og tv-nævnet om denne medieeksperts - eller kulturministeriets tolkninger af reklamereglerne for TV3 og SBS skal være gældende fremover. Hvis de danske reklameregler også skal være gældende for disse stationer, vil det have en positiv effekt på public service-stationernes fremtidige virksomhed, ikke mindst for TV 2/DANMARK i dennes konkurrence-situation," siger sekretariatsleder for Det ny Public Serviceråd, Preben Sørensen.

Han mener samtidig som formand for den europæiske alliance af lytter-seerorganisationer, EURALVA, at en sådan fortolkning og afgørelse kan være af stor interesse også for andre landes tv-seere, i de tilfælde hvor nationale tv-kanaler produces og afsendes fra andre lande som f.eks. England,

Enhedslisten overvejer Nævnet

Socialdemokraternes Mogens Jensen er ikke helt klar med en klage. Han har stillet spørgsmål til kulturministeren og afventer svar.

I første omgang afventer Enhedslisten også ministerens svar. Hvis hun ikke vil reagere, vil partiet afprøve muligheden for at klage til Radio- og TV-nævnet, oplyser Per Clausen, medieordfører, Enhedslisten.


"Hvis der indkommer en klage til Radio- og tv-nævnet om, at TV3 og SBS TV sender på engelske regler, så vil man behandle den," siger formanden for Radio- og tv-nævnet Christian Scherfig.

Ifølge MediaWatchs nyeste oplysninger kan "omgåelses"-argumentet, som Oluf Jørgensen har introduceret, godt spille en rolle, modsat hvad Kulturministeriet hidtil har meldt ud.


Professor Frands Mortensen efterlyser også en videre behandling af emnet.

Sagen sidst oppe i 1995
Sprøgsmålet om hvorvidt tv-stationerne kan arbejde under engelsk lovgivning, men sende til det danske marked har ikke været oppe siden 1995. Her afgjorde Satellit- og Kabelnævnet med professor Mogens Koktvedgaard i spidsen, at TV3 skulle regnes som en engelskbaseret kanal, ud fra de kriterier, som EU-direktivet 'Tv uden grænser', afstikker. Sagen var dengang rejst af et bestyrelsesmedlem i TV 2 i 1994.

Den gang tog man et samlet udgangspunkt i, hvor mange medarbejdere, der arbejde hos TV3 i London, at selskabet var registret i London, at de overliggende økonomiske og programbeslutninger blev truffet dér, og hvem kanalen henvendte sig til.

Siden 1995 er TV3 imidlertid vokset betydeligt i Danmark, og SBS er kommet til med flere London-baserede kanaler - så udgangspunktet har ændret sig siden 1995.

EU opfattede videre afsenderlandet som den afgørende faktor, idet et tv-signal spredes ud over mange lande - med forskellig lovgivning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også