DR og TV 2 urørlige på nyhederne

Danskerne holder fast i nyheder fra de store public service kanaler DR og TV2, viser ny forskning fra Danmarks Journalisthøjskole.

Selvom DR for længst har mistet monopolet på nyhedsformidlingen i de elektroniske midler, så har ingen af de fuldblods kommercielle konkurrenter fået fodfæste inden for nyhedsformidlingen. 70 procent af befolkningen ser stadig nyheder på public service kanalerne DR og TV 2. Det viser et flerårigt forskningsprojekt i dansk public service journalistik fra Journalisthøjskolen.

”Det har overrasket mig, at selvom de fleste af os gør en dyd ud af at beklage os over, hvordan tv-nyheder bliver stadig mere overfladiske, så har det i Danmark været muligt for de store public service kanaler, TV2 og DR, at holde fast i at være de største kanaler. 70 procent af befolkningen ser regelmæssigt en eller flere af nyhedsudsendelserne. Det er et meget højt tal i europæisk sammenhæng,” siger professor Hans-Henrik Holm, der er med i forskningsprojektet, i en pressemeddelelse.

Om udviklingen skyldes, at der ganske enkelt ikke er penge nok i nyhedsudsendelser for de kommercielle kanaler herhjemme melder historien ikke noget om, men ifølge Hans-Henrik Holm viser forskningsprojektet, at public service forpligtelsen er nødvendig for at sikre kvaliteten i nyhedsjournalistikken på tv.

”På vores public service kanaler får vi nyheder, der taler til os som vælgere og borgere. Hvis det er et mål for væsentlighed, så udsender dansk radio og tv mere væsentlig samfundsinformation end tilsvarende medier i de lande, vi sammenligner os med,” siger Hans-Henrik Holm og fortsætter:

”Dansk public service har altså et godt udgangspunkt. Men kigger vi ud i fremtiden og gerne vil holde fast i kvalitetsjournalistik, kan vi også se, at det kræver en særlig indsats og en pligt til at lave public service,” siger Hans-Henrik Holm.

Mangler alsidighed
På et punkt lever kanaler dog ikke op til public service kravene - når det gælder alsidighed og mangfoldighed i brug af kilder i indslag. 72 procent af kilderne i DR’s og TV2’s nyhedsudsendelser i to tilfældigt udvalgte uger er midaldrende mænd af dansk oprindelse. 28 procent er kvinder og cirka 2 procent var etniske minoriteter. Og de blev alene brugt til at være ekspert i netop at være en etnisk minoritet.

”Public service kravet er, at mediernes dækning skal afspejle samfundets mangfoldighed og alsidighed. Men når det gælder brug af kilder afspejles samfundets sammensætning ikke,” siger lektor ved Journalisthøjskolen Kate Kartveit, der har stået for den del af forskningsprojektet.

Forskningsprojekterne er to af fem som 28. januar debatteres blandt mediepolitikere, mediebranche og forskere for at nå frem til 10 bud på god public service.

- MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også