Regionerne ønsker ekstra millioner

Fire mio. kr. ekstra om året skal sikre programkvaliteten i TV 2-regionerne, der ser lyst på fremtiden - så længe indtægterne følger med krav og ambitioner.
Per Fanefjord Laursen

"Sagen er, at traditionelt tv og interessen for lokalt stof er usvækket, og kombineret med en løbende udvidet online-dækning, ser jeg en lys fremtid for regionerne - vel at mærke i TV 2 regi!," lyder prognosen fra direktør Jan Jørgensen, TV 2 Bornholm. Et liv i DR-regi vil være usundt for mangfoldigheden på de regionale markeder, mener han.

TV 2-regionerne må regne med en dårlig december. De kommer under pres, fordi DR1 sender sin julekalender kl 19.30. Men derudover står regionerne kun med én rigtig trussel - en gradvis udvikling med færre penge og krav om mere indhold.

Regionernes licensindtægter er i 2008 på 415 mio. kr. De stiger i 2009 til 421 kr. og 428 mio. kr. i 2010. Væksten følger den mediepolitiske aftale på ca. 1,6 procent årligt, hvilket dog er mindre end pristalsreguleringen, der er på ca. tre-fire procent.

Programkvalitet i fare på digital kanal
Ikke desto mindre har regionerne i et nyt fælles mediepolitisk oplæg foreslået, at bevillingerne til alle regionerne hæves fra næste forligsperiode - start den 1.1. 2011 - til 10 mio. kr. over de følgende fire år.

Hver region har fået bevilliget seks mio. kr. - dog ikke Bornholm - til at levere indslag til det programvindue kl. 20-21.00, man skal fylde på den nye kanal i mux1 fra 1. november 2009. Beløbet skal dække produktion af den ekstra time i fire år.

"Vi foreslår i fælleskab, at ekstrabeløbet sættes op, så vi kan sikre en rimelig programkvalitet," siger direktør Jan Jørgensen.

"Vi fordobler næsten vores sendetid med den ekstra time på den nye digitale kanal," supplerer direktør Dan Tschernia, TV 2/Lorry.

Ud over at omkostningerne vokser hurtigere end indtægterne, er udfordringen også for regionerne, at man ikke længere må supplere sine indtægter med andre aktiviteter. Regionerne har stort set kun salg af indslag til TV2/Nyhederne, som max. andrager fem mio kr., hvor det går bedst. På Bornholm udgør det kun ca. ½ mio.

Digitale besparelser er indregnet
Det er blevet langt billigere at producere én times tv-nyheder, end for f.eks. ti år siden, men de besparelser udnyttes allerede, og kan ikke afhjælpe krav til mere programindhold, mener Bornholm-direktøren.

"Vi udnytter allerede, at et nyhedshold nu er nede på én person, der interviewer, optager og går hjem og redigerer sit eget indslag."

Den øgede bevilling er til gengæld ikke knyttet til webaktiviter, hvor regionerne spås forsatte vækstmuligheder og i øvrigt har pligt til at være til stede.

"Vores ønske om øgede ressourcer skal ikke kædes sammen med, at vi alle udvider vort tilbud online. Den bemanding har vi taget højde for for år tilbage."

Egen kanal næppe højaktuelt
TV 2-regionerne har før drømt om, at man hver kunne få sin helt egen tv-kanal, når der bliver mere plads i mux1 fra 2012, fordi der skiftes komprimering til Mpeg4, men det er blevet et meget usikkert projekt af økonske og poltiske årsager.

Regionerne vil gerne have rådighed over en regionalt opdelt digital kanal i 24 timer i døgnet året rundt, men det vil koste langt flere licensmidler.

Direktør Vagn Petersen, TV2/Øst:

"Der kræves en fornuftig finansiering. Men hvor meget det er, har vi ikke i skrivende stund lavet beregninger på. Meningen med den regionalt opdelte kanal er, at den enkelte region leverer indhold fra sit område, så vi også på den nye opretholder den forskellighed i det regionale programudbud, som vi har i dag. Der er i princippet tale om otte forskellige programflader."

Jan Jørgensen opfatter ikke kanal-projektet som særligt aktuelt.

"Vore ønsker om flere licensindtægter indbefatter ikke, at vi kunne tænkes at udvide med en hel kanal. Det projekt er usikkert, for når vi kommer så langt frem, løber vi ind i mange usikkerhedsmomenter for regionerne - en ny medieforligsperiode (2011-14), hvor også vores samarbejdsaftale med TV 2 udløber"
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også