TV 2 har ikke vundet i substansen

Selv om TV 2 ser ud til at have vundet første slag i sagen om den påståede statsstøtte, er der mere tale om en irettesættelse af EU-kommissionen.
Jacob Brejnebøl Knudsen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er Kommissionens mangelfulde arbejde, der har tabt ved EF-rettens første instans, og ikke TV 2, der har fået medhold i, at der ikke var tale om statsstøtte under licenstiden.

Det vurderer professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen over for Journalisten.dk.

»Retten har reelt ikke taget stilling til, om TV 2 har modtaget statsstøtte eller ej. Derimod har retten set på EU-kommissionens begrundelse for at erklære statsstøtten ulovlig. Og her er dagens melding, at kommissionen ikke har argumenteret tilstrækkeligt begrundet. Derfor sendes sagen nu tilbage til EU-kommissionen, som så skal se på den. Faktisk er det bare 'tilbage til start',« siger Frands Mortensen.

Han mener i modsætning til kulturminister Carina Christensen ikke, at TV 2 dermed er rykket nærmere en privatisering.

»Det er simpelthen ikke rigtigt. Rettens afgørelse i dag betyder, at sagens afgørelse i stedet er blevet udskudt i yderligere halvandet år. Og hvis EU-kommissionen om halvandet år træffer den samme beslutning - bare bedre velbegrundet - og siger, at der var tale om ulovlig statsstøtte, så betyder det tværtimod, at salget af TV 2 igen må udskydes.«

Trods alt en sejr
Ifølge Frands Mortensen kan dagens afgørelse dog stadig betragtes som en sejr.

»Det er en sejr på den måde, at Kammeradvokaten og TV 2s advokat har fået underkendt kommissionen. Så det er i hvert fald en moralsk sejr. Men det er ikke en sejr, der vedrører substansen,« siger professoren.

Frands Mortensen fremhæver to andre vigtige detaljer i den 50 sider lange dom. Det er to elementer, som ikke er direkte afgørende for sagen, men som alligevel har betydning:

»Dommen siger desuden, at licens er statsstøtte. Der er slet ikke noget at snakke om. Og det er at betragte som et lille nederlag for den danske stat. Det punkt har de tabt.«

På et andet punkt er der dog opbakning til den danske stat:

»Den anden lille ting, som måske er lidt mere vigtig, er, at retten siger, at den brede definition af public service-begrebet - som den danske stat har lavet - anerkender man. Det vil sige, man anerkender, at underholdning og sport er at betragte som public service og kan defineres således. Det blåstempler retten eksplicit. Og det er så en sidegevinst ved dagens afgørelse,« udtaler Frands Mortensen og henviser til, at Viasat og SBS ellers har forsøgt at sige, at TV 2 skulle holdes fast på et meget snævert public service-begreb, hvor licenskronerne ikke måtte anvendes til underholdning og sport.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også