TVA var hårdere ved Fogh end ved Nyrup

TVA var særlig kritisk overfor regeringen og DF under sidste valgkamp, men forklaringen er slet ikke, det man tror.
Per Fanefjord Laursen
TVA var særlig kritisk overfor regeringen og DF under sidste valgkamp, men forklaringen er slet ikke, det man tror.

Det konkluderer en netop afsluttet Masterafhandling i kommunikation på RUC om TVAs dækning af valget 2007, kontra 2001 og 1998 valgene.

Jyllands-Postens Ralf Pittelkow hævdede i kølvandet på valget, at DR favoriserede oppositionen i sin dækning. Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup afviste påstanden. Samme påstand har en Masteafhandling i professionel Kommunikation nu forsøgt at afprøve.

Efter en tilbundsgående analyse af alle indslag om valget, som TVA sendte i 21'eren i den sidste uge op til valget, sammenlignet med valget i 2001, står det klart, at journalister på DR gik lang hårdere til Fogh-regeringen og støtteparti, end man gjorde, da den forsvarende statsminister hed Poul Nyrup Rasmussen i 2001.

"Den kritiske tilgang er ikke nødvendigvis dårlig, for faktisk er der langt mere substans og der tales langt mere om konkret politik under 2007 dækningen, end i 2001, hvor det mere handlede om proces, strategier, bokstavskombinationer og pusseløjelige valgindslag. Men tilbage står, at regeringen fik en hårdere behandling af TVA end i 2001," siger Lasse Roldkjær, der er en af forfatterne til afhandlingen, der bl.a. også baserer sig på samtaler med DR medarbejdere.

Lasse Roldkjær og medstuderende konkluderer i deres Masterafhandling, at TVAs arbejde og dækning var påvirket af disse faktorer:

* Øget konkurrence om valgdækning
* Færre ressourcer til produktion af TVA
* En mere lukket, kontrolleret og kommunikationsstyrende Fogh-regering i 2007
* 9/11 angrebet i USA i 2001 kort før valget
* En reel slagside i enkelte indslag, der dog ikke nødvendigvis var bevidst.

"Ralf Pittelkow havde så at sige ret, men måske ikke af de årsager, han selv tænkte sig. Det var en kombination af flere faktorer, der samlet set førte til, at TVAs dækning var mere venligsindet overfor oppositionen ved 2007 valget."

TVA har de senere år oplevet en stadig stigende konkurrence. DR blev udkonkurreret med morgen-tv i 2006. Kort efter lancerede TV 2 deres TV 2 News.

Al politisk journalistik var påvirket af chokket over 9/11, som var et anslag mod hele den vestlige verden. Det betød at man ikke gik så hårdt til politikerne i tiden efter og i højere grad italesatte politikerne over en bred kam på bekostning af de regeringsansvarlige i 2001.

Regeringen Fogh har været langt mere lukket og kontrolleret, med et hav af spin-doktorer til at styre informationerne - i forhold til Nyrup - så da regeringspolitikerne blev til fuld rådighed i valgkampen udløste det mange kritiske spørgsmål.

Der er kun seks journalister, der producerer TVA kl. 21.00. Der er ikke rigtig mulighed for at kassere indslag eller bruge meget tid på dem. Efterkritik på indslagene er også sparsom, erfarer forfatterne af afhandlingen.

"Vi ser ikke tegn på, at TVA-journalisterne bevidst ønskede at angribe den borgerlige regering, og støtte opposionen, men vort materiale viser at det skete," siger Lasse Roldkjær.

Enkelte indslag var ikke bare kritiske, men klart skåret negativt overfor regeringen. Afhandlingen gennemgår klip for klip et udvalgt indslag, hvor TVA behandler den penible diskussion om forholdene for de asylansøgere, der er afviste, men ikke vil rejse hjem.

"Journalisten på indslaget valgte kun positive dækbilleder af asylansøgere, når oppositionen talte om deres løsninger og mere triste, negative arkivbilleder, når regeringen udtalte sig og statsministeren citeres ikke korrekt. Vi kan ikke med sikkerhed fastslå, at der var tale om en udspekuleret manipulation, men der er i hvertfald tale om dårlig journalistik som seerne ikke kan være tjent med. Årsager er der flere af, men nogle af faktorerne skal føres tilbage til færre ressourcer på TVA som følge af DR's overskridelse i byggeprojektet og politikernes manglende vilje til at hjælpe DR. Dette resulterer i manglende økonomi og tid til at sende et ENG hold og tage nye billeder og manglede økonomi og tid til efterkritik af indslag, hvor det journalistiske judgement svigtede.," siger han

Læs om denne case og hele afhandlingen

Hvis link svigter, så læs her: www.mpk.ruc.dk/tekster/2008-modul2_DR.pdf

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også