Ekspert: Jagt på bestyrelser får konsekvenser

Når bestyrelsesmedlemmer bliver jaget vildt, overvejer alle en ekstra gang, før de takker ja til en post, siger Morten Samuelsson.
Tine Brødegaard Hansen

Når bestyrelsesmedlemmer bliver jaget vildt, overvejer alle en ekstra gang, før de takker ja til en post, siger Morten Samuelsson.

Han er partner og ekspert i bestyrelsesansvar i advokatvirksomheden Kromann Reumert, og finder det rigtigt at undersøge hvad der er årsagerne til TV 2's problemer, men når det gælder at holde holde bestyrelser økonomisk ansvarlige lykkes det sjældent.

Til gengæld får jagten på bestyrelsesmedlemmerne hver gang konsekvenser for dygtige folks lyst til at påtage sig en bestyrelsespost. Løsningen er måske en klausul, der sikrer at medlemmerne ikke kan drages økonomisk til ansvar.

"Man kan spørge sig selv, om man vil have dygtige folk til at lede virksomheden eller ej. I USA fik man allerede i 60erne regler der kunne friholde bestyrelsen for økonomisk ansvar, fordi det var svært at tiltrække dygtige folk til at lede virksomheder."

Med en sådan ordning ville TV 2's tidligere bestyrelse ikke kunne stilles til økonomisk ansvar for tv-stationens likviditetsproblemer, hvis det er det oppositionen ønsker, men, tilføjer Morten Samuelsson:

"Når man sidder i bestyrelse og direktion skal man handle ansvarligt og vide om man handler forsømmeligt. Vil man spise kirsebær med de store, er det nogen gange ikke nok at man blive fyret, hvis det går dårligt, så må man til lommerne."

Ejeren bør undersøge årsag til problemer
En erstatningspligt kan komme på tale i de tilfælde, hvor en bestyrelse handler ud fra alt for optimistiske forudsætninger uden at tage hensyn til realiteterne, eller gør sig blind over for faresignaler, forklarer Morten Samuelsson.

Når noget går galt i en stor offentligt ejet virksomhed, understreger han, at det er rigtigt at undersøge hvad der er sket, og hvem der har været årsag til det.

"Det er ikke anderledes end hvis en privatejet virksomhed kommer i turbulens, så vil ejerne også undersøge årsagerne for at undgå det fremover, men uden at det kommer på forsiden af alle aviserne. Dernæst må man finde ud af, om der er belæg for at rejse erstatningskrav."

Brænder huset, så ring til brandvæsnet
Morten Samuelsson ønsker ikke at vurdere årsagerne til TV 2's situation eller hvem der har ansvaret, da hans viden om TV 2 ikke er tilstrækkelig. Men på spørgsmålet om, hvorvidt oppositionen gør ret i at stille krav om en undersøgelse før de vil stemme for et lån til TV 2, siger han:

"Hvis jeg var aktionær i en virksomhed, som havde likviditetsproblemer, men i øvrigt havde værdier, så ville min første prioritet være at sikre at virksomheden ikke går ned. Hvis ens hus brænder, ringer man først til brandvæsnet, før man undersøger, hvem der har sat ild til det."

I modsætning til politikere som Henriette Kjær (K), der har udtalt sig om den tidligere ledelses ansvar og rådet TV 2 til at fokusere på kerneforretningen, vil Morten Samuelsson ikke kommentere de konkrete forhold.

"Forskellen på at være politiker, der har en mening, og at være en udenforstående sagkyndig er, at det er nemt som politiker at anstille meninger om hvorfor det er gået som det er. Men når man som ekspert har arbejdet med den type komplicerede sager før, ved man at det ikke nytter at spille 'kloge-åge'."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også