Annoncører bedriver også spin i Danmark

De store annoncører i USA bedriver rent spin mod bedre vidende, mens de danske annoncører holder sig til spin med bund i sandheden.
MediaWatch
De store annoncører i USA bedriver rent spin mod bedre vidende, mens de danske annoncører holder sig til spin med bund i sandheden.

Det konstaterer AdAge.

Et eksempel er, at P&G offentligt har overvejet store nedskæringer i tv-budgettet i flere år. Der var tale nedskæring i P&Gs tv-forbrug i 2005 på 3,9 procent og nedskæringer i 2006 på 10 pct.
Men det blev i stedet en stigning i tv-annoncering på 0,9 pct. P&G har rent faktisk øget sit forbrug i mediet med næsten en halv mia. kr. i 2007, sammenlignet med 2005 og 2006.

En anden mastodont annoncør, Unilever, øgede sidste år sit tv-forbrug med tre procent, trods modsatte signaler

En storannoncør, der melder ud at man vil investere langt mindre i tv det kommende år, og så ender med at øge sine investeringer, er næppe utænkeligt i Danmark. Men generelt er det danske marked meget reguleret og gennemsigtigt. Langt mere end det enorme amerikanske medie- og tv-marked. Derfor er det langt fra alle fænomener, der slår gennem her i landet.

Når de danske mediabureauer mødes i forhandlinger med medierne, så er man sjældent mere end nogle få procent fra hinanden.

Der er ikke tvivl om, at danske bureauer og annoncører også sætter spin på diverse markedstendenser, så det passer dem i en given situation.

MediaWatchs kilder på mediabureau ønsker ikke offentlig debat. Men siger at det danske marked ikke opfinder fortolkninger til pressen, der ikke holder. Opleves det, at tv-marked er i nulvækst, som det ses i 2008, så bliver det meldt ud til pressen, som et led i spillet mellem annoncører og medier.

Det hører med i historien, at det også går den anden vej. Tv-selskaberne har i årevis meldt deres fortolkninger af markedsudviklingen ud til presse og marked; med en vinkel der passer dem bedst.

Dansk Annoncørforening mener ikke, at de danske storannoncører bruger spin mod bedre vidende og f.eks siger, at man vil halvere sit budget, hvis det ikke er tilfældet.

"Nej, men vi udøver vel en slags 'spin', når DAF udtaler sig til presse og medlemmer. Det har vi gjort for nylig, hvor budskabet var, at annoncører med fordel bør se på, om de kan få mere for mindre, ved at kanalisere tv-penge til internettet, og ved at holde igen på at indgå årsaftaler med store non-cancel beløb," siger direktør Otto B. Christensen.

I stedet for at binde 95 procent af budgettet i årsaftaler, bør man f.eks nøjes med 80 procent, lyder anbefalingerne fra DAF-direktøren. Det giver mening at have mere budget i baghånden på et marked, hvor både tv og print, der har god plads i år, bliver mere og mere sultne, efterhånden som året skrider frem.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også