MediaWatch

Licensen får et nyt tryk nedad i 2020

Overgangen fra licens- til finanslovsfinansiering får efter planen licensen til at falde yderligere næste år. Licensen er helt udfaset i 2022.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Licensen har kurs mod graven, og i 2020 skal danske husstande derfor betale mindre i licens end i år. Det fremgår af et aktstykke, som Kulturministeriet har forelagt for Folketingets Finansudvalg.

I 2019 har danske husstande betalt 1927 kr. i medielicens. Det bliver næste år markant mindre og sat ned til 1353 kr. –  hvis Kulturministeriets ønske får Finansudvalgets velsignelse. Tallet er beregnet ud fra, at knap 2,32 mio. danske husstande betaler licens.

Udfasningen af licensen blev besluttet i foråret 2018 af den daværende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti. Det skete samtidig med beslutningen om, at DR's økonomiske ramme skal sænkes med 20 pct. frem mod 2023.

Med licensens afgang overtager finanslovsmidler i stedet den løbende finansiering af DR, TV 2 Regionerne og de andre public service-formål, som licensen går til. I 2020 går 4,95 mia. kr. til medieformål ifølge aktstykket. 50,6 pct. af beløbet kommer fra finansloven, mens de resterende 49,4 pct. – svarende til 2,444 mia. kr. – opkræves via licensen. Den andel bliver altså mindre næste år.

Efter planen er licensen fuldt udfaset i 2022.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske dataværktøjer, coronaens ekko i regnskaber og et sommerbarometer, der fortsat svinger os igennem de lyse nætter. Kom med på en rundtur i ugens mediebegivenheder.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs