MediaWatch

Klarere regler i filmbranchen efter sager om sexchikane

Nye nedskrevne regler skal sikre ansatte i de kreative brancher mod forhold, der kan føre til mobning og secxhikane. Zentropa er på vej med nye nedskrevne regler, skriver Berlingske. Fra politisk side ser man ifølge Politiken gerne, at branchen selv får løst problemerne.

Arkivfoto.

Filmselskabet Zentropa er på vej med nedskrevne regler for omgangstonen, mens den øvrige film- og teaterbranche forventer at være klar med et udspil til regler før jul. Det skriver Berlingske.

Det sker efter de seneste ugers fokus på sexchikane i filmbranchen, der startede med anklager mod den amerikanske producent Harvey Weinstein og på det seneste herhjemme anklager mod Zentropa og den tidligere direktør, Peter Aalbæk Jensen i Information og Politiken, hvor tidligere kvindelige medarbejdere beskrevet en sexualiseret og krænkende virksomhedskultur.

Ni tidligere kvindelige ansatte i Zentropa stod lørdag frem i Politiken og fortalte om en kultur med mobning og sexchikane. Ifølge Politiken har tidligere direktør, nuværende producent og medstifter Peter Aalbæk Jensen angiveligt taget ansatte på brysterne og stønnet højlydt tæt på medarbejdere, som talte i telefon.

Hos Zentropa er ledere og medarbejdere ved at udarbejde et regelsæt for indbyrdes opførsel – et såkaldt code of conduct.

"Vi ved ikke endnu, hvilken form det får, men der kommer noget på skrift, og diskussionen fremover bliver hvordan teksten skal være. Derudover skal vi se hinanden i øjnene i firmaet og høre medarbejderne, og det er da muligt, at medarbejderne synes, at det er skidegodt arbejdsmiljø," siger Zentropas direktør Anders Kjærhauge til Berlingske.

"En kultur, der skal ændres"

Politiken har talt med Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkepart, der alle mener at sagerne om sexchikane ikke bør få konsekvenser for Zentropas muligheder for at modtage støtte eller for de krav, der stilles af politikerne til selskaber, der modtager filmstøtte. Kun Enhedslisten taler om krav om tilbagebetaling, hvis det viser sig, at ledelsen har svigtet sit ansvar.

"Det er branchen selv, der kan ændre på det her. Staten skal sørge for, at lovgivningen bliver overholdt og skride ind, hvis den bliver overtrådt, men det her handler jo meget mere om en kultur, der skal ændres. Jeg håber, at branchen vil sørge for, at de her sager nu kommer op til overfladen," siger kulturminister Mette Bock (LA) til Politiken.

Producentforening: Zentropa er i gang med at stramme op

Arbejdstilsyn vil se på anklager mod Zentropa

Eks-ansatte på Zentropa beretter om ydmygelser og sexchikane

Nordisk Film: Peter Aalbæk skal fortsætte som producent

Forsiden lige nu

Debat: Facebook-melding kalder på mediesamarbejde

Facebook har besluttet at skrue ned for mediernes indhold i brugernes nyhedsfeed. Men i stedet for at gå i panik bør medierne åbne øjnene for trafiksamarbejder, skriver dansk landechef i medieteknologiselskab.

Egmont Publishing overtager webshop

Den svenske webshop Outnorth skifter ejer. Egmont Publishing øger ejerandelen til over 90 pct. for et trecifret millionbeløb som led i vækststrategi.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere