DR undersøger lyd-klager

DR får årligt 300-400 klager over lyd og sprog, der er svært at forstå. Nu skal en undersøgelse kortlægge omfanget af lydproblemer på tv.
Per Fanefjord Laursen

DR vil for første gang undersøge, hvor mange danskere, der har vanskeligt ved at høre, hvad der bliver sagt på tv.

DR får årligt 300-400 klager over dårlig lyd, især fra ældre, og undersøgelsen skal belyse omfanget af lydproblemer på tv, og i hvilke programmer lyden har de sværeste vilkår, skriver Kristelig Dagblad.

”Problemer med at forstå, hvad der bliver sagt i tv-serier og nyhedsudsendelser, har været et tilbagevendende emne i klager og skriverier de senere år. Derfor undersøger vi nu, om klagerne afspejler en generel opfattelse blandt vores brugere," siger DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen, hvis opgave tidligere er omtalt på Mediawatch.

Det gælder om at få kategoriseret forståelsesproblemerne, der formentlig skyldes en kombination af faktorer - udtalen på tv, musik/lydmix, andre tekniske forhold og eventuelt flere ældre med dårlig hørelse.

Klagerne kredser især om to ting: At tv-værterne mumler og sluger ord-endelser, så de er svære at forstå, samt at baggrundsmusik eller støj i eksempelvis tv-dramaer og også nyhedsindslag gør det svært at høre en speak eller en dialog.

Det samme gør sig gældende på TV 2, hvor lyd hører til et af de største klagepunkter, oplyser seernes redaktør Lars Bennike.

TV 2 indfører nu en ny teknisk standard for lydniveauer, der gør det nemmere at lægge talens lydstyrke på det rigtige niveau, samtidig med at der er plads til baggrundsstøj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også