Bay: Længe leve flow-radio på FM

Flow-radio på FM er on demand-lytning overlegen på flere områder, og FM-båndet vil være radios nøgle platform i årtier, siger digital evangelist Morten Bay.
Per Fanefjord Laursen

Digital strateg og journalist Morten Bay udstedte for nylig en bastant dødsdom over flow tv, som han mener, indhenter det traditionelle tv-forbrug i overskuelig fremtid.

Men hans tv-analyse skal ikke overføres til det gamle flow-medie - radio. Den digitale evangelist er stor fan af flow-radio på FM.

”Hvis FM dør en dag, så sker så langt ude i fremtiden, og det er udenfor den rækkevidde, det er fornuftigt at spå om. Jeg hører, at man i Danmark har planer om at dræbe FM-båndet fra DR’s side i 2015 eller 2016 (Norge satser på 2017, Kulturministeren nævner 2021, red.) Det er alt for tidligt, og jeg tvivler meget stærkt på, at det kommer til at ske. Jeg tror, man vil opleve, at man i 2015 stadig har så mange lyttere på FM, at det vil være en umulig opgave,” siger Bay, der er selvstændig rådgiver med base i Los Angeles.

Krævende on demand
”Live-radio har den fordel, at du kan foretage dig andre ting, mens du lytter til det, uanset om det handler om at vaske op eller køre bil. Det kan ingen on-demand-tjenester, der kræver interaktion, konkurrere med. Folk vil stadig have brug for en eller anden form for auditivt feed, der kører i et flow, hvad enten det er et musikstream skræddersyet til dit behov, podcasts eller radioudsendelser af længere varighed, som du selv sætter i gang. Det sidste vil typisk ske via intelligente platforme som f.eks. Smartphonen. Men det vil ligne flow-radio”.

Død DAB
Bay forestiller sig analog FM som fundament for mediet i al overskuelig fremtid – godt suppleret af digital on demand lytning – ikke digital flow radio.

”DAB har været dødt længe, og jeg fatter simpelthen ikke, at der stadig bruges ressourcer på det i Danmark. Her i USA kan satellitradio - vores udgave af DAB - stadig ikke fungere fornuftigt rent økonomisk. Folk foretrækker simpelthen FM. Hvis amerikanske lyttere ikke bruger FM, så bruger de online-radioer via deres Smartphonens. DAB kommer aldrig op at flyve, hvilket er tydeligt, når man kigger på det store frafald, DAB har haft i Europa, og hvor upopulært, det tilsvarende system er i USA.”

LA radio i bilen
Bay tilstår gerne, at kærligheden til mediet også skyldes, at han bor i Los Angeles, hvor radioudbuddet på både FM og AM er stort og mangfoldigt, og hvor man bruger meget tid hver dag på fire hjul.

”Helt personligt, så handler det om, at vi herovre har National Public Radio (i Los Angeles, KPCC-FM, red.), der ubetinget laver det bedste nyhedsradio i verden. Det kræver mindre ressourcer at lave radio end tv, og derfor kan man være mere up-to-the-second, når der sker noget stort. Og det gør der tit herovre,” forklarer Morten Bay.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også