TV 2-regioner åbne for blødt P4-samarbejde

Inden for få uger kommer de ni P4-redaktioner og otte TV 2-regioner på ny i politisk søgelys. Det sker, når en ny udvalgsrapport om mulighederne for en bedre udnyttelse af ressourcerne hos de licensfinansierede regionalmedier i DR og TV 2 lander på bordet hos medieforligsparterne.

Per Fanefjord Laursen

Inden for få uger kommer de ni P4-redaktioner og otte TV 2-regioner på ny i politisk søgelys. Det sker, når en ny udvalgsrapport om mulighederne for en bedre udnyttelse af ressourcerne hos de licensfinansierede regionalmedier i DR og TV 2 lander på bordet hos medieforligsparterne.

Hvis udvalgets ideer vækker gehør, kan der blive tale om væsentlige ændringer i det danske mediebillede, selv om en egentlig fusion ikke længere er på agendaen.

Varm tilhænger af fusion
Fusionstanken ligger ellers lige for, mener direktør Vagn Petersen fra TV 2 Øst (foto), der er TV 2-regionernes repræsentant i udvalget.

“Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg er varm tilhænger af en fusion, men af principielle grunde vil jeg ikke kommentere på emnet, før udvalget er færdig med sit arbejde, og det er vi lige om lidt,” siger han.

Den ellers informative direktør for TV 2 Bornholm, Jan Jørgensen, forholder sig også afventende over for den nyeste udvikling i sagen.

“Jeg vil gerne læse udvalgets liste af fordele og ulemper først, før jeg kommenterer,” siger han.

En hel tv-kanal kræver muskler
TV 2 Lorrys direktør Dan Tscherina er imødekommende over for tiltag, der kan styrke den regionale dækning på tv, radio og web - men ikke en fusion.

“Min egen holdning er, at det vil være en god idé med en regional dimension i den elektroniske nyhedsformidling. Men som selvstændige enheder. Hvis det bliver som en del af DR, risikerer regionerne at blive budgetreserver for DR,” siger han.

Det er tænkeligt, at Lorry-direktøren - og andre regionale chefer - vil kæde udsigten til nye fælles journalistiske muskler sammen med det faktum, at alle TV 2-regioner råder over en 24 timers tv-kanal fra januar.

“Vi kan naturligvis ikke med den økonomi, vi lige nu har, fylde 24 timer. Men en regional kanal giver muligheden for, når tiderne bliver bedre og forståelsen af vigtigheden i regional nyheds- og anden formidling bliver større, at vi kan opfylde en væsentlig rolle som formidler af sociale, politiske, kulturelle og andre emner i vore regioner,” siger Dan Tschernia.

Frygter mest fælles online indsats
Ude i de respektive regionale mediemarkeder er udsigten til flere licensfinansierede muskler ikke så behagelig

Til eksempel for chefredaktør Søren Knudsen, Lolland-Falsters Folketidende:

“Uanset om P4 og TV 2-regioner fusionerer helt eller blot samler visse programressourcer, er det en katastrofe for de lokale og regionale medier,” siger han.

“Vi vil blive påført en endnu stærkere konkurrent betalt med licensmidler. Uanset hvad man kalder det – blød eller hård fusion – øger det vanskelighederne for de private betalingsmedier.”

Søren Knudsen mener, at hvis P4 og TV 2-regionerne endelig skal gå sammen, bør det afgrænses til deres kernevirksomhed, radio og tv. Det bør ikke tillades, at der kan samarbejdes om fælles internetaktiviteter eller på mobile medier, som er avisernes gebet. 

Fakta om udvalget:
Formand for Kulturministeriets arbejdsudvalg, der gransker fordelene og ulemperne ved et samarbejde mellem P4-redaktionerne og TV 2-regionerne, er kontorchef Lars Banke, Kulturministeriet.

DR’s repræsentant er Caroline Reiler, som efterfulgte generaldirektør Maria Rørbye Rønn som underdirektør for DR Jura.

Vagn Petersen, TV 2/Øst, er regionernes repræsentant i udvalget. Han er den siddende formand for Foreningen af TV 2-Regioner.

Udvalgets anbefalinger er klar inden sommerferien.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også