FM4-udvalg ønskede ikke snævre radiokrav

De stramme krav til FM4, skyldes FM4-udvalgets oplæg - ifølge kulturminister Per Stig Møller. Men det passer ikke, understreger udvalgsmedlemmer.

Det er en stor misforståelse, at de kritiserede meget snævre rammer for den kommende FM4-radio er et produkt af oplægget fra sommerens FM4-udvalg.

"Det er ikke FM4-udvalget, der har formuleret det meget detaljerede udbud. Det er en udbredt misforståelse. Vi har alene beskrevet, hvordan programfladerne kunne se ud. Men jeg tror ikke nogen af os havde forestillet os, at dette skulle gå direkte ind i udbudsmaterialet i det omfang, det har gjort," siger Suzanne Moll, der sad som formand for udvalget, der i sommer skitserede tre radiomodeller for FM4 - hvoraf newstalk-modellen som bekendt blev valgt.

Skuffende udbudsmateriale
Så sent som i lørdags gentog kulturminister Per Stig Møller (K) i et interview i Politiken, at de meget specifikke radiokrav kommer fra FM4-udvalget.

”Det er ikke noget, jeg har bedt om. Det er udvalget. Men den saglige grund er, at EU-kommissionen ville kaste sig over den, hvis man bare stikker 100 millioner bag et medie, for de vil sige, at det er konkurrenceforvridende,” lød det fra Per Stig Møller.

Også Mette Bock, der var en del af FM4-udvalget, er skuffet over, at udbudsmaterialet endte med at blive så detaljeret, som det gjorde - og at ansvaret for det tillægges udvalget.

”Ærgerligt er det også, at udbuddet omkring FM4 er blevet så detaljeret, at de fleste interessenter er hoppet fra. Mange tror fejlagtigt, at det er FM4-udvalget, der har ansvaret for dette, men udvalget har intet haft med udbudsmaterialet at gøre,” sagde Mette Bock i sidste uge til MediaWatch.

Usle muligheder for afkast
Blandt de øvrige medlemmer af sommerens FM4-udvalg er det ikke begejstring over resultatet, der præger. Ole Søndergaard fra ABC og GoFM! peger på projektets økonomiske problemstilling.

”Jeg ser reelt set kun ét problem, der er gennemgående for alle kommentarerne, men som ingen nævner: Den krævede investering er meget lav f.eks. 10 mio. kr., men kan reelt gøres for 5 mio. Det mulige afkast er derfor også meget lavt 375.000 - 750.000 kr. Og det afkast er endda kun en smule mere, end hvad du kunne få i statsobligationer. Du kan ikke omsætte for 80 mio. kr og have en ubegrænset tabsrisiko, men kun en fortjenestemulighed på 5-7,5 pct. af din investering,” siger Ole Søndergaard, mens udvalgskollega, Jesper Sehested Lund fra JSL Media, kort og godt mener, at udbuddet er endt som en farce.

”Hele forløbet er jo klassisk Anders And, og endnu et vidnesbyrd om danske politikeres totalt manglende forståelse for medievirksomhed - uendeligt trist,” siger Jesper Sehested Lund.

- PFL
- LR
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også