Rohde: FM4 er en misforståelse til 100 mio.

Den nye taleradio på FM4 er et dyrt forsøg på at bryde det forkerte radiomonopol, siger Venstres Jens Rohde på dagen, hvor der er deadline for FM4-ansøgninger.
Per Fanefjord Laursen

Venstres tidligere medieordfører Jens Rohde elsker radio, men har svært ved at se logikken i hele FM4-projektet, når han i dag - hvor der er ansøgningsfrist - gør status og ser tilbage over de seneste 10 måneders forløb.

”Jeg er bange for, at radiomediet i Danmark vil lide endnu et nederlag. Denne gang sker det for licensbetalernes penge,” siger Jens Rohde, der i dag er medlem af EU-parlamentet for Venstre.

Dumt at lukke P2
Jens Rohde ryster på hovedet over stort set alle lag i projektet – på nær det grundliggende ønske om at tilføre DR et robust modspil i æteren. Men trods sin modvilje mod DR-dominans, er han altså langt fra stolt over det aktuelle projekt, som han mener ikke bliver en væsentlig konkurrent til DR. Den bliver for smal, får for få lyttere, men koster millioner af licenskroner, der samtidig radioen på hænder og fødder p.g.a. af risiko for konkurrence-retslige krav. Og endelig nedlægges den rene, unikke public service vare på FM – DR P2:

”Som en af dem, der ofte lytter til P2, synes jeg, at det er en umådelig dårlig idé at lukke netop den kanal. Jeg kan simpelthen ikke få ind i mit hoved, at man nedlægger det eneste, som ikke findes i forvejen. Det er et skud mod den almene dannelse og den kultur, som danner grobund for al den populærmusik, de fleste af os nyder i hverdagen,” siger Jens Rohde.

Det må alt andet lige svie hos regeringen, når netop den tidligere højprofilerede venstrepolitiker leverer så hård en kritik. Ikke fordi Jens Rohde for en kort urolig tid var direktør for TV 2 Radio – men fordi Jens Rohde stod i spidsen for og formulerede den medieliberalisering, som Venstre og Konservative krævede, da de var oppositionen tilbage i årerne før 2001. I særlig grad for radioområdet, hvor Poul Nyrup-regeringen gennem knap ti år ikke udviste interesse for mere konkurrence på radio.

Politisk opgør med DR dominans
Jens Rohde spår, at newstalk-radioen vil få ringe lytteropbakning. Ikke fordi det er en nyheds-taleradio – P1 klarer sig udmærket – men fordi kravene tegner til en flade, der ligner blandet landhandel. Profilen er et kludetæppe ud fra koncessionskravene.

”Jeg ved desværre, hvad jeg taler om. Hvis man forsøger at lave en radio med alt godt fra havet og en blandet landhandel, minimerer man den samlede lyttetid. Det kommer også til at ske her. Hvis jeg vil høre snakkeradio, går jeg ind på en kanal, hvor jeg ved, at jeg får snakkeradio. Hvis jeg vil høre popmusik, går jeg ind på en kanal, som jeg ved, spiller popmusik. Og gør den det ikke, skifter jeg med det samme.”

Jens Rohde erkender, at høj share ikke nødvendigvis bør være alfa og omega for en public service-radio, der får licensmidler. Men det svarer også til at sige, at det er ligegyldigt, om 100 mio. kroner bliver til gavn for borgerne eller ej.

”Det kan umuligt være en borgerlig regerings politik. Jeg vædder på, at kanalens share ikke kommer over 5 procent samlet set, og det vil i mine øjne desværre være en tordnende fiasko med så mange midler i ryggen.”

Konkurrenter vil overvåge radio
Han spår, at koncessionsejeren ikke vil møde velvilje fra Radio- og tv-nævnet eller kulturministeriet for lempeligere fortolkninger af koncessionskravene.

”Det er ikke nødvendigvis uvilje, der gør det. Radioens konkurrenter sidder "derude" med stopure og indklager ethvert forsøg på at omgå kravene. Det skal nævnet tage sig af for at undgå statslige retssager, og man kommer meget hurtigt til at bruge rigtig meget tid på det, fordi kravene slet ikke er udtænkt med det formål at sikre kanalen identitet og flow. De er i stedet kulturlapper på en kulturel og kommerciel dårlig beslutning.”

Kommerciel konkurrence til DR
Jens Rohde har tidligere sagt til MediaWatch, at det burde være P3 indholdet, der blev lagt over på FM4 frekvenssættet, hvis målet var et effektivt monopolbrud.

Du mangler at fortælle, hvad politikerne kunne have gjort i stedet. DR's 8-årige ret til at benytte FM4-frekvenserne udløb i allerede i marts 2009. Sendetilladelsen var i spil, og borgerlige ønskede noget andet end DR-kanaler overalt?

”Det bedste man kunne have gjort lige nu var at give branchen ro. Men hvis man endelig vil spille stærk mand på Christiansborg, og mene noget med monopolbrud, kunne man have taget P3 - eller måske have udbudt P4 med regionalradio og det hele. Jeg synes dog grundlæggende, at en firekanals-struktur for DR er fornuftig.”

Hvad kunne så være iværksat for at give DR mere konkurrence i det nuværende økonomisk udpinte radiomarked?

”Det havde været bedre at lave det på kommercielle vilkår. For mig handler det om monopolbrud med staten og ikke statslige brud med statens egne monopoler. Tænkningen på den ny kanal vil ikke adskille sig fra tænkningen på DR. Det vil typisk også være de samme folk og journalister. Jeg ved ganske enkelt ikke, hvad man forestiller sig”.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også