Politikere kan genstarte FM4-udbud

Ansøgningsfristen til FM4 udløber snart og kun Berlingske Media er "still standing". Er det ikke godt nok, kan politikerne trykke genstart, siger forsker.
Tine Brødegaard Hansen

100 millioner kroner i årlig støtte til P1-udfordreren FM4 skulle få medierne til at danse af glæde, men de fleste foretrækker at være bænkevarmere, fordi kravene til indhold, personer og kompetencer er for detaljerede og kræver godkendelse af Radio- og tv-nævnet i forbindelse med ændringer.

Det er i modstrid med kulturminister Per Stig Møllers ønske om at få et bredt ansøgerfelt til radioen. Dog er i hvert fald Berlingske Media stadig ansøger, får Nævnet egnet ansøgning, er det i princippet godt nok.

Mediawatch har spurgt Frands Mortensen, professer ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, om det er muligt at lade FM4-udbuddet gå om.

"Et politisk flertal kan naturligvis stoppe udbudsproceduren for Radio Møller, inden processen er afsluttet. Og flertallet kan så forhandle nye betingelser, der dog skal passe med det loven siger om FM4 - ellers skal loven laves om," siger Frands Mortensen.

Derudover er FM4 notificeret (anmeldt, red.) til EU på grund af, at den modtager statsstøtte, men det er der ingen problemer i at trække tilbage, ifølge Frands Mortensen.

"Danmark har notificeret FM4 til Kommissionen, og en notofikation kan også altid trækkes tilbage. Selv hvis Kommissionen har nået at godkende en støtteordning, kan medlemslandet droppe ordningen og udforme en ny, som så skal indsendes til notifikation," siger han.

Danmark kan desuden komme udenom mange af de besværlige krav, hvis man ansøger om en anden type støtteordning i EU, end det er tilfældet med det nuværende udbud, siger Frands Mortensen.

"At EU's udbudsregler kræver en masse detaljer er kun tilfældet, hvis Danmark vil have ordningen godkendt som en kompensationsordning. Men ordningen kan udmærket godkendes som en statsstøtteodning, og så er detaljekravene ikke til stede," siger Frands Mortensen.

Hvis udbudsmaterialet blev taget op til revision, og hvis nogle af kravene kunne blive mindre detaljerede uden at komme i clinch med EU-reglerne, ville det muligvis få flere medier til at genoverveje deres ansøgning. En sådan løsning ville dog trække hele FM4-projektet i langdrag, så det risikerer at kollidere med et folketingsvalg, hvor magten kan skifte fra blå til rød blok, som har har truet med at slagte radioen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også