JP/Politikens Hus dropper FM4

En af de få mediehuse, der er til at byde på FM4 har trukket sig. JP/Politikens Hus kan ikke acceptere kravene i udbudsmaterialet.
MediaWatch

Det bliver sværere og sværere at finde medier, som vil æde kravene i udbudsmaterialet til FM4-radioen, der med op til 100 mio. public service-kroner skal være en konkurrent til P1, er for omfattende.

Nu har JP/Politikens Hus trukket sig ligesom konstellationen af Fynske Medier, Information og Douglas Entertainment for nylig trak sig.

"Efter at have set det endelige udbudsmateriale må vi desværre konstatere, at vi ikke kan deltage i konkurrencen om sendetilladelsen for den fjerde landsdækkende radiokanal, da materialet på en række punkter er uforeneligt med vores opfattelse af den redaktionelle frihed," siger Stig Ørskov, koncerndirektør i JP/Politkens Hus, i en meddelelse.

Allerede i starten af december var partnerskabet mellem TV 2 og JP/Politikens Hus i kapløbet om FM4 ellers en realitet, og parterne har arbejdet intenst med at skrue deres bud på en radio sammen. Ifølge Stig Ørskov har JP/Politikens Hus i mange måneder "brugt megen tid og mange kræfter på at udarbejde et stærkt koncept for fremtidens FM4".

Inden det endelige udbudsmateriale for radioen lå klar 17. januar, har der lydt kritik fra flere sider af de meget strikse indholdskrav. Det er dog ikke dem i sig selv, som JP/Politikens Hus nu stejler over. Den meget sene udmelding om, at mediekoncernen nu lige pludselig trækker sig fra radiokapløbet skyldes ifølge koncerndirektør Stig Ørskov, at udskiftninger af personer i radioens ledelse og programmer skal godkendes af Radio- og tv-nævnet.

Den specifikke oplysning er fremkommet via et specifikt spørgsmål til Styrelsen for Bibliotek og Medier, som blandt andet har svaret:

"Det er korrekt forstået, at ansøger ikke uden forudgående godkendelse i Radio- og tv-nævnet vil kunne foretage ændringer i radioens ledelse, nøglepersoner og/eller underleverandører, såfremt disse eller disses kompetencer har været angivet i ansøgningen."

Det er denne indgriben i FM4-radioledelsens prioriteringer, der har kølnet interessen fra JP/Politikens Hus.

"Ønsket om detailregulering – eller belønning for at lade sig detailregulere – er ikke foreneligt med den måde, vi driver medier på i JP/Politikens Hus. Og det er ikke i overensstemmelse med vores publicistiske udgangspunkt, at Radio- og tv-nævnet skal forhåndsgodkende konkrete indholdsændringer i programfladen og udskiftninger af ledelsen og nøglemedarbejdere i organisationen. Redaktionel uafhængighed begynder og slutter med enkeltpersoner. Med en bevilling på 100 mio. kroner årligt i otte år følger naturligvis krav til indhold, form og struktur for den nye kanal. Men som udbudsmaterialet er udformet, vil JP/Politikens Hus ikke være den rette til at drive den nye kanal, og vil derfor ikke være at finde blandt de virksomheder, der byder," siger Stig Ørskov.

I betragtning af hvor få ansøgere, der formentlig er tilbage til FM4-radioen, indtil videre ligger det kun fast, at Berlingske Media og Radio 100 søger, samt den sene udmelding fra JP/Politikens Hus, kan udspillet måske få den konsekvens - eller have den hensigt - at lægge pres på kulturministeriet for at ændre den pågældende bestemmelse i udbudsmaterialet.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også