MediaWatch

Eksperter: Uhørt politisk diktat af ny radio

Politikerne har fastlagt menuen for indholdet på den nye radiokanal, FM4, i en grad, der får eksperter til at kalde det for politisk diktat uden fortilfælde.

Tre public service-eksperter kalder det uhørt, at politikerne lægger op til så detaljerede program-rammer for den nye public service-radio på FM4, som de gør, ifølge høringsmaterialet.

Her er det blandt andet udspecificeret, hvor mange minutter der minimum skal afsættes til mange indholdsdele - fra satire til samfundsdebat, aktualitet og kulturstof - samt at kulturværterne skal have faglig baggrund.

"Jeg har ikke set noget lignende før. Det er paradoksalt, at en liberal regering ønsker så stram en statsstyring af et medie, som skal drives privat," siger Per Jauert, lektor i medievidenskab, til Politiken.

Han bakkes op af Henrik Søndergaard, der forsker i public service-tv og -radio på Københavns Universitet samt Mark Ørsten, leder af Journalistuddannelsen på RUC.

Problemet er, at de mange krav hæmmer den professionelle radioledelses redaktionelle frihed, mener eksperterne.

Kulturminister Per Stig Møller (K) henviser til, at udbudsmaterialet ligger i tråd med anbefalingerne fra det radioudvalg, med Suzanne Moll i spidsen, der skulle foreslå tre modeller for den nye radiokanal.

Ved at hænge kravene op på dags- og ugebasis sikrer politikerne sig en jævn fordeling af indholdsdelene hen over året. Men bliver kravene et problem for den kommende radioledelse, må den gå til Radio- og tv-nævnet og regeringen, "og så vil vi selvfølgelig lytte til det," siger Per Stig Møller til Politiken.

Programplan og -indhold for den nye radio kommer til at  veje tungest, når medieselskaberne skal kæmpe om den nye radiokanal.

- TBH

 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs