DR løfter radiodrama

Under DR’s store sparerunde i 2007 besluttede organisationen at droppe dele af Radioteatret, som det hed dengang. Man pensionerede de lange formater på 60-90 minutter, fordi de var utidssvarende.

Dansk Dramatikerforbund reagerede dengang prompte ved at indrykke dødsannoncer for Radioteatret i de store morgenaviser.

Bedre timeslot
Per Fanefjord Laursen

Under DR’s store sparerunde i 2007 besluttede organisationen at droppe dele af Radioteatret, som det hed dengang. Man pensionerede de lange formater på 60-90 minutter, fordi de var utidssvarende.

Dansk Dramatikerforbund reagerede dengang prompte ved at indrykke dødsannoncer for Radioteatret i de store morgenaviser.

Bedre timeslot
Tre år senere er der imidlertid stadig saft og kraft i DR’s radiodramaer. I dag har DR’s radiodramaer i gennemsnit knap 40.000 lyttere på P2 og i hvert fald 50.000 lyttere på de tre sendinger på P1 plus podcast. I alt bliver det til op mod 100.000 lyttere til hvert drama, DR sender.

Det er en mærkbar forøgelse i forhold til for nogle år siden, hvor radiodrama kun blev sendt på P2 og havde mellem 10 og 20.000 lyttere. Og radiodramaet bliver yderligere styrket i DR i kraft af ekstra sendetid på P1, hvor lytterpotentialet er større, og mere tidssvarende formater for radiofiktion - i serieform.

“Vi har har fået en ekstra sending – nemlig torsdage kl. 21.08 på P1, hvor der er pænt med lyttere,” siger producer Thomas Hedemann, og uddyber:

“Med vores premieresending på P2 søndag morgen, vores tre sendinger på P1, foruden muligheden for at høre radiodrama på dr.dk som stream og muligheden for, at man kan hente alle nye radiodramaer som podcast på dr.dk og itunes, så når vi op på ganske mange lyttere for alle vores radiodramaer,” siger Thomas Hedemann.

Ny Kulturdirektør
DR’s nye kulturdirektør Morten Hesseldahl spiller klart en rolle, når den gamle radiogenre nu får nye chancer. Efter kun seks måneder på posten vil han ikke tale om en kurstilretning mod klassisk public service. Men initiativerne beviser, at DR tager den klassiske litteratur alvorligt, hvad man har gjort hele tiden.

“Vi har nok bare været lidt for dårlige til at fortælle, hvad vi faktisk laver. Men vi glæder os over, at lyttertallet stiger, og at der bliver taget livtag med mere moderne fortælleformer også. Vi gør sandt at sige en hel del på området med henblik på vidt forskellige målgrupper.”

Klassisk Blixen og Bang
I 2009 producerede DR seks dramatiseringer af Karen Blixen-noveller, som gav god respons hos lytterne.


“Derfor ville vi prøve endnu en stor dansk forfatter - Herman Bang. Og en ekstra kvalitet ved radiodrama – i forhold til film og tv-serier – er jo, at vi relativt let og billigt kan skabe illusionen om, at vi befinder os i en anden historisk tid,” siger Thomas Hedemann.

Nu er i alt seks nye radiodramaer klar. Tre danske forfattere har hver dramatiseret to noveller af Herman Bang til radio.

"Herman Bang er en af giganterne i dansk litteratur, og jeg er stolt over, at vi nu i DR kan give lytterne vores bud på hans forfatterskab," siger dramachef Ingolf Gabold.

Skuespillerne i dramaerne er blandt andre Paw Henriksen, Trine Pallesen og Baard Owe. Og serien er instrueret af Thomas Bjerregaard Nielsen, som tidligere har instrueret Karen Blixen-noveller for DR’s radiodrama.

Første novelle, der bliver sendt, er 'De fire djævle' dramatiseret af Mads Mazanti .

Serien har premiere på søndag den 15. august klokken 11.30 på P2 og sendes også på P1 torsdag 21.08 og lørdag 21.30 - og kan desuden downloades på dr.dk/p1 og dr.dk/podcast og på itunes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også