DR drømmer om britiske digitale tilstande

DR lyder mere og mere desperat i ønsket om politisk beslutningskraft omkring DAB - særlig planer for den enorme uudnyttede sendekapacitet i mux2 og mux3.
Per Fanefjord Laursen

Den officielle digitale arbejdsgruppe i Storbritannien, Digital Radio Working Group, forventer i en ny rapport, skrevet til Secretary of state for Culture, Media and Sport, at meget radio vil være DAB i 2020. Mellem 2015 og 2020 bør al britisk national, regional og større lokale radioer være overgået til DAB. FM skal stadig anvendes til små lokale og ikke kommercielle radioer. Rapporten udstikker også krav til national dækning af DAB.

De klare budskaber og konkrete planer fra officiel engelsk hold vækker misundelse i DRs ledelse. Her er frustrationen over de danske politikeres manglende fokus på digital radio - og manglende visioner - større end nogen sinde før.

Mediedirektør Lars Grarup accepterer så småt, at FM-båndet sandsynligvis bliver omlagt, og nu venter han utålmodigt på en politisk plan for DAB.

"Hvad man end beslutter om FM, så er der én mio. danskere, der nu har en DAB radio. Vi må have klarhed over, hvad der skal ske med DABs mux2 og mux 3," siger han.

Medieforliget beskriver i hensigtserklæringer, hvad målet er, men der sker ikke meget. Processen bremsede kraftigt op, da DAB blev linket til FM omlægningen

"Lad os nu få rammerne for DAB på plads. Vi skal have en afklaring på ejerskabet af mux2, som skulle have været tildelt kommerciel radio. Politikerne må ud med de vilkår, der skal være for de kommercielle, ellers er de kommercielle naturligvis ikke interesserede."

"Og lad os dernæst få en plan for udbygningen af mux3, hvor der er planer om små 100 kanaler til lokale/regionalradio," lyder mediedirektørens bøn.

DR er forpligtet til at drive DAB-udviklingen. Men for Lars Grarup står det klart, at DR ikke kan holde liv i DAB, stort set, alene. Radio100 FM, Radio Soft og TV2 Radio er eneste private aktører.

"Jeg siger bare til politikerne: glem nu ikke DAB, når replanlægningen vedtages. Politikerne er nødt til at melde langsigtet ud, som de gjorde på tv, hvor de sagde, at det analoge signal slukkes i 2009." Grarup erkender, at det ikke kan gøres som på tv. På radio er man nødt til at have et længere parallelt forløb med FM og DAB.

MediaWatch bringer politiske kommentarer til DRs nødråb, så snart de kan indhentes.

Torsdag eftermiddag kunne Lars Grarup også notere sig den nyeste svenske udvikling, hvor en replanlægning af FM netop er droppet til fordel for en satsning på DAB+.

DAB+ giver svenskerne plads til 20-25 radiokanaler i hvert mux, mens Danmark opererer med 4-6 kanaler. Der er reserveret plads til fire mux'er i Sverige. Totalt vil digital radio kunne give plads til omkring 80 radiokanaler. Svenskerne er dog også indstillet på et langt parallelt forløb mellem FM og DAB.

"Skal vi løfte privat radio til næste niveau og møde morgendagens krav til indhold og interaktivitet, er en overgang til digital radio meget central. Det er nødvendigt at vi kan få adgang til flere og ikke mindst landsdækkende kanaler for at møde lytterne i 2000-tallet," siger Christer Modig, programdirektør og vicedirektør i MTG Radio, i en fælles pressemeddelelse fra den svenske radiobranche.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også