Ekspert: Politikere blinde for digitalt potentiale

Trods gode intentioner kan DR ikke opdyrke det fulde potentiale i DAB, så længe politikerne ikke tager ansvar for hele radiomediet og satser digitalt.
Per Fanefjord Laursen

DAB er fremtidens radio, så derfor vil DR også satse mere dér. Det lover DRs mediedirektør Lars Grarup i dag i Business.

DR sendte 16.478 timer mindre på DAB sidste år set i forhold til året før, men iflg. Lars Grarup er det DR's intention, "at tallet skal vendes igen". Han går dermed imod medieaftalen for 2007-2010, hvoraf det fremgår at DR skal reducere sin DAB-kapacitet med en tredjedel.

Medieaftalens intension er, at den nødlidende kommercielle sektor skal ind i den resterende kapacitet, men det har lange udsigter, især efter udbuddet af sendetid blev aflyst af politikerne i 2007.

Realiteterne, som Grarup ikke taler om, er imidlertid, at DABs fremtid som medieplatform står over for langt større, afgørende forhindringer.

Danmark misser en historisk chance for at digitalisere radio, hvis ikke politikerne får øjnene op for de digitale muligheder under de igangværende medieforhandlinger. Der mangler en digital 'roadmap' for radio, der bl.a. indeholder en modernisering af DAB-nettet og opgør med ejerstrukturen.

Således lyder analysen overfor MediaWatch fra den afgående sekretariatsleder Christian Kjeldsen, DAB Digital Radio Danmark, der er brancheforeningen for digital radio industrien i Danmark.

Mediepolitikerne diskuterer lige nu radiomediets fremtid i Danmark. En beslutning ligger lige om hjørnet, og alt peger i retning af, at medieordførerne vælger at replanlægge FM-båndet for at skaffe plads til flere landsdækkende kommercielle radioer.

"Politikerne satser ensidigt analogt, på trods af at de landsdækkende FM radiotilbud bløder økonomisk, og de to seneste forsøg er gået ned, nemlig Sky Radio og TV2 Radio. Hvis man laver en fuld digital udbygning af alle tre MUX samt skifter kodning til DAB+, vil øge antallet af kanaler på DR´s MUX 1 til 18-20 kanaler, den kommercielle MUX 2 til 18-20 kanaler og den regionale MUX 3 med op til 18-20 kanaler i hver af de 14 regioner. Dermed er vi sikret jordbaseret radiodistribution med plads til alle i en lang årrække fremover," siger han.

Han slår til lyd for, at man bør udsende de radiotilbud, der kendes nu på den "gamle" DAB i 3-5 år indtil lytterne har skiftet radioerne ud.

Christian Kjeldsen fratræder rollen som talsmand den 1. juni og tager derfor bladet fra munden.

Han håber, at politikerne i sidste øjeblik vil lægge linjen om og satse digitalt, i stedet for analogt. Kjeldsen peger på, at Danmark har to multiplex og en tredje på vej.

"Hvis man spiller kortene rigtigt, kunne der skabes masser af plads til de kommercielle landsdækkende spillere på digital radio, samtidigt med at de kommercielle regionale radioer vil få et langt større dækningsområde end nu. Det vil give danskerne endnu flere fremtidige radiostationer - og anlæg- samt driftsomkostninger vil endda være lavere end FM," siger han.

Replanlægger man FM, vil det give færre lokalradioer, DR vil få en dårligere dækning, og en replanlægning vil koste et kvart milliard kroner, advarer Christian Kjeldsen, der tydeligvis ikke helt har forladt jobbet.

"Min personlige holdning er, at en fuld udbygning af det digitale sendenet vil koste mindre end det halve, kunne ske i løbet af et år og give mere radio til danskerne," påpeger Christian Kjeldsen.

Mange giver udtryk for, at DAB er en forældet teknologi, og at hele det danske DAB projekt, bør lægges i graven. Men den snart forhenværende DAB talsmand håber også, at man nu vil droppe diskussionskrigen om platforme.

"En ny teknologi er forældet, før den kommer i gang. Men Danmark har valgt DAB og derfor bør politikerne tage skridtet fuldt og støtte helhjertet op omkring DAB. Men det udelukker jo ikke, at internettet også vil udvikles til en radioplatform, og at FM vil være en platform i al overskuelig fremtid," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også