Standupkomiker og forfattere sagsøger Meta og ChatGPT-skaber

Meta og OpenAI sagsøges for uden tilladelse at have brugt bøger til at træne kunstig intelligens.
De tre hævder, at deres bøger er blevet brugt af de to selskabers kunstige intelligens som en del af træningen i at lære at føre dialog som rigtige mennesker. | Foto: Justin Sullivan
De tre hævder, at deres bøger er blevet brugt af de to selskabers kunstige intelligens som en del af træningen i at lære at føre dialog som rigtige mennesker. | Foto: Justin Sullivan
AF RITZAU & MEDIAWATCH

Facebook og Instagrams ejer, Meta Platforms, afdeling for kunstig intelligens og skaberen af den populære chatrobot ChatGPT, OpenAI, sagsøges nu af forfattere, der mener, at deres ophavsrettighedsbeskyttede værker er blevet brugt til at træne den kunstige intelligens.

Det er den populære standupkomiker Sarah Silverman og de to forfattere Richard Kadrey og Christopher Golden, som har sagsøgt de to selskaber.

De tre hævder, at deres bøger er blevet brugt af de to selskabers kunstige intelligens som en del af træningen i at lære at føre dialog som rigtige mennesker.

Kunstig intelligens skabes typisk ved, at man fodrer en algoritme med en masse materiale, som den kan bruge til at træne sig selv klogere.

Teknologien er stadig så ny, at den ligger i en juridisk gråzone, hvad angår ophavsretten.

Men søgsmålet understreger den juridiske risiko, som aktører i teknologien står over for, når de bruger ophavsretsbeskyttet materiale til at træne deres modeller.

Richard Kadrey står bag den populære roman ”Sandman Slim”, mens Christopher Golden har skrevet bøger som ”Ararat” og ”The Bones of Giants”. Sarah Silverman har ud over en karriere som standupkomiker en essaysamling på cv’et.

De tre mener, at nylige læk af forretningshemmeligheder viser, at deres værker er blevet brugt af Meta Platforms til at træne selskabets modeller for kunstig intelligens.

De mener desuden, at man kan se på de svar, man får af den populære chatrobot ChatGPT, at den er blevet trænet med deres værker. Søgsmålet kræver erstatning af uspecificeret størrelse.

Sagsøgerne skriver sig dermed ind i en række af personer, der har valgt at føre sag mod ChatGPT’s ejer.

I sidste uge kom det frem, at også forfatterne Paul Tremblay og Mona Awad også sagsøger OpenAI for uden deres samtykke at have brugt deres bøger til at udvikle chatbotten baseret på kunstig intelligens.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også