Begravet stridsøkse mellem forlag og Ereolen har givet trængsel på de digitale hylder

Den digitale bibliotekstjeneste fik polstret de virtuelle bogreoler ved årsskiftet, hvor bl.a. Gyldendal og Modtryk genoptog samarbejdet efter flere års fravær. Det afspejler sig også i udlånet af både lyd- og e-bøger, der er vokset mærkbart de seneste mange måneder.
Foto: Ritzau Scanpix/Christian Liliendahl
Foto: Ritzau Scanpix/Christian Liliendahl

Det seneste år er antallet af e-bøger på bibliotekernes digitale udlånstjeneste Ereolen skudt i vejret – fra knap 18.000 titler i september 2017 til 29.500 titler i sidste måned. Det er en stigning på mere end 65 pct. på et år.

Hvis man ser på digitale lydbøger, er udviklingen den samme, omend udbuddet er noget mindre. Det er det seneste år steget med 64 pct.

Den markante udvidelse af de virtuelle reoler hænger sammen med, at Danmarks største forlag, Gyldendal, vendte tilbage til samarbejdet med Ereolen ved årsskiftet sammen med forlaget Modtryk og børnebogsforlaget Alvilda. Kort efter slog Gads Forlag følge, og i foråret er også Politikens Forlag hoppet med om bord. Udenfor blandt de større forlag står nu kun People's Press ifølge Ereolen.

 

Forlagenes tilbagevenden til bibliotekstjenesten skete godt to år efter, en konflikt mellem parterne fik dem til at træde ud af samarbejdet, der ellers har involveret langt de fleste danske forlag. Der var flere kritikpunkter fra forlagene, men det dominerende var, at det gratis udlån via Ereolen ifølge forlagene kannibaliserede på et i forvejen skrøbeligt e-bogssalg.

Flere gange har parterne forsøgt at genoptage forhandlingerne, men det var altså først i de sidste dage af 2017, de blev enige om en model, som både den offentlige tjeneste og de private udgivere kunne blive enige om.

Forlagenes aftaler med Ereolen er individuelle, men eksempelvis for Gyldendals vedkommende involverede den en blanding af den såkaldte klikmodel og licensmodel, hvor sidstnævnte er en mere restriktiv udlånsmodel, hvor bibliotekerne køber en e-bog fra forlaget, som så opfører sig som en fysisk bog på den måde, at lånerne må stå i kø, hvis e-bogen allerede er udlånt til andre.

Øget udlån

De bugnende virtuelle reoler har også givet udslag i det samlede udlån. I september sidste år blev der udlånt 91.231 e-bøger via Ereolen. Det tal var steget med godt 34 pct. til 122.465 titler i september i år. Målt på netlydbøger steg antallet af udlån fra 146.214 til 188.989 i sidste måned. Det svarer til en øgning på knap 30 pct. over året.

"Det har haft en stor betydning for os, at de her store forlag er kommet tilbage. Som på de fysiske biblioteker stræber vi jo efter at have et så bredt udvalg af kvalitetslitteratur som muligt, så på den måde har vi manglet de store forlag, der har stået udenfor. Specielt er vi glade for børne- og ungdomslitteraturen fra Gyldendal, og for vores mere faste læsere er det en stor glæde, at vi har fået en masse "nyt" læsestof ind," siger Jakob Heide Petersen, formand for Ereolen og chef for Københavns Hovedbibliotek og biblioteksudvikling.

"Generelt er interessen for især lydbøger steget, hvilket også afspejler sig i statistikken, men forlagenes tilbagevenden har selvfølgelig også bidraget til fremgangen. Vi har fået et rigtig godt samarbejde, og jeg tror, en del af forlagene har fundet ud af, at vi kan noget lidt forskelligt sammenlignet med eksempelvis Mofibo og Storytel (abonnementsfinansierede e- og lydbogstjenester, red.), som de ellers distribuerer digitale titler gennem. Det er lidt andre titler, som bliver udlånt via Ereolen, så som forlag får man to indtægtskilder, som supplerer hinanden meget fint. Det er i hvert fald det indtryk, vi har fået fra flere."

 

Formanden bliver suppleret af Esthi Kunz, chefindkøber for Danskernes Digitale Bibliotek, der er en enhed under Slots- og Kulturstyrelsen, der bl.a. samarbejder om indkøbet til Ereolen.

Hun fortæller, at udvidelsen af indholdet på de virtuelle boghylder ikke har resulteret i en øget koncentration af udlånet omkring bestseller-titler, som man måske kunne have frygtet.

"Det er stadig sådan, at de 200 mest udlånte titler udgør 20 pct. af det samlede udlån på Ereolen. Det er imponerende, at tallet er holdt meget konstant, selv efter de store forlag er kommet tilbage. Det viser, at udlånet vokser i bredden og ikke kun ved, at der er kommet flere bestsellere," forklarer hun.

Udlånet vokser i bredden frem for toppen

Hvor stor en del af fremgangen i udlån af både lyd- og e-bøger der kan tilskrives de genoptagne forlagssamarbejder og de nye titler på Ereolen, der er fulgt med disse, ønsker bibliotekstjenesten ikke at oplyse.

"Jeg kan ikke afsløre tallene individuelt af hensyn til de enkelte forlag. Men jeg kan fortælle, at de fleste af de mindre forlag ikke markant har kunnet mærke på deres udlån, at de nye forlag er kommet til. I hvert fald ikke på lydbogssiden, hvor vi heller ikke har fået adgang til en så stor del af de nytilkomne forlags kataloger, og hvor vi oplever en stor efterspørgsel fra brugernes side. Måske har de kunnet mærke det en anelse på e-bogsdelen, men generelt har fremgangen på Ereolen været så stor, at de store forlags tilbagekomst ikke i større omfang ser ud til at have kannibaliseret på de mindre forlag," siger Esthi Kunz.

Trods især de digitale lydbøgers stigende popularitet gennem de seneste år udgør de fortsat kun en marginal del af forlagenes samlede salg. Ifølge den seneste årlige opgørelse fra Danske Forlag omsatte forlagene for 86,8 mio. kr. på digitale lydbøger i 2017. Det svarer til, at kategorien udgjorde 7,7 pct. af det samlede omsætning for skøn-, fag-, og børne- og ungdomslitteratur.

E-bøgerne indbragte endnu mindre, helt præcist 58,6 mio. kr. De udgjorde dermed 5,2 pct. af den samlede omsætning. Salget af begge former for digitale bøger er dog i vækst. Den største omsætningskanal på det digitale område er de offentlige institutioner, heriblandt bibliotekerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også