Ny støtte skal hindre "partipressen"

Normalt kæmper DJ og DDF for, at dagblade ikke skal lukke, men ny ordning fjerner støtten til Dagbladet Arbejderen, for at andre partier ikke skal få støttedrømme.
MediaWatch

Dyremose-udvalgets forslag til den nye mediestøtte skal sikre, at politiske partier ikke sætter nye støtteberettigede medier i søen, hvilket bliver nemmere, fordi støtten også gives til netmedier.

Det forklarer Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for Dansk Journalistforbund, som Arbejderens chefredaktør Birthe Nielsen kritiserer for at have svigtet avisen og dens redaktionelle medarbejdere, som med den nye anbefalede mediestøtte-ordning står til at miste over 1,7 mio. kr. årligt, fordi politiske partier ikke må få støtte til medieudgivelse.

De øvrige dagblade udspringer af politiske partier og er stadig holdnings-politiske, mens Arbejderen toner rent flag, lyder kritikken blandt andet fra Anker Brink Lund, men det har ikke noget med sagen at gøre, lyder det fra Mogens Blicher Bjerregård.

“Arbejderen og Danske Kommuner ryger ud af ordningen, fordi det ikke længere er distribution, vi støtter. Når vi gør støtten platformsuafhængig, har vi samtidig sagt i Udvalget, at det her ikke skal være partistøtte. Jeg kan se for mig, at politiske partier laver store web-redaktioner, som kan blive støtteberettigede, og det er ikke det, pengene skal bruges til. De skal gå til uafhængig journalistik. Derfor er det en rigtig ordning,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Ifølge Arbejderen bedriver den jo også uafhængig journalistik, og når man laver særordninger for Kristeligt Dagblad og Information - kunne man så ikke gøre det samme for Arbejderen?

“Vi har forsøgt at lave en ordning uden for mange særregler, og hvis de bedriver så meget uafhængig journalistik, må de lave en uafhængig organisation. De kan få del i støttemidlerne, hvis de leverer journalistik på en måde, der gør, at de bliver støtteberettigede,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

I en klumme på B.dk, kritiserer professor i medieledelse Anker Brink Lund også, at ugeavisen Ingeniøren står til at miste støtte, hvis man vælger et ejerskabskriterium, der udelukker interesse- og brancheorganisationer. Den del af kritikken deler Mogens Blicher Bjerregård.

“Når det gælder Ingeniøren og andre fagblade anbefaler jeg meget klart, at man bruger det brede alternativ inden for mediestøtte-modellen, som betyder, at mange af de organisationsblade, der leverer meget indhold og er en vigtig del af den journalistiske fødekæde, kan få støtte.”

DJ frygter ikke støttestorm fra magasin-giganter
Mens Arbejderen og Ingeniøren risikerer at miste støtte, kan sluserne måske åbnes for ugeblade og magasiner fra eksempelvis Aller og de andre bladgiganter, men den drejning, tvivler Mogens Blicher Bjerregård på vil ske i større omfang.

“Det er jo ikke bare et par redaktionelle justeringer, der skal til og bum, så indkasserer man støttebeløb. Men støtten er lavet sådan, at vi ikke på forhånd udelukker nogen. Når det gælder ugeaviserne, ved vi for eksempel ikke, om vi ser et marked fremover, hvor de får mere journalistik. De skal i så fald producere meget mere end i dag, og det er støtten et incitament til, men det kræver store investeringer.”

Den slags har Aller, Egmont og Bonnier jo råd til - kan de ikke suge penge ud af puljen, som kunne gå til mindre medier?

“Lad os nu se, hvad der sker. Det er jo publicisme, som støtten bygger på, så det er jeg ikke så bekymret for. Grundlæggende er der fundet en model, som støtter demokrati og ikke er erhvervsstøtte.”

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også