MediaWatch

Berlingske dropper Ritzau

Berlingske Medias opsigelse af Ritzau-aftalen står ved magt. Dermed kan Ritzaus eksistens være truet.

Berlingske Media udtræder fortsat af Ritzau som kunde og medejer ved årets udgang, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Det kan ifølge flere iagttagere såsom mediekommentator Lasse Jensen betyde, at Ritzaus eksistens er truet

Beslutningen kunne være blevet annulleret, hvis bestyrelsen havde truffet en principbeslutning om en strukturændring fra den nuværende struktur, hvor Ritzau er et interessentselskab, hvilket svarer til en gammel "brugsforeningsmodel med særlige købsforpligtelser" for kunderne, som det formuleres i meddelelsen fra Berlingske Media.

Bestyrelsen blev dog enige om at analysere Ritzaus struktur - blandt andet med henblik på at blive omdannet til et aktieselskab, som bestyrelsesformand Erik Bjerager siger i dag. Analysearbejdet vil dog strække sig over det næste halve år.

Men der er ingen grund til at bruge så lang tid uden på forhånd at have taget en beslutning om en ændring, mener Lisbeth Knudsen da det blot vil skabe en lang periode med usikkerhed for Bureauet.

"På den baggrund står Berlingske Medias opsigelse af kontrakten på nyhedstjenesten ved magt, og Berlingske Media må i konsekvens heraf desværre udtræde af bureauet som medejer ved årsskiftet. Sådan er vedtægterne skruet sammen, som forudsætter en bestemt købsforpligtelse for interessenterne," siger Lisbeth Knudsen i meddelelsen.

Hun havde foretrukket - og finder det "fuldt ud forretningsmæssigt forsvarligt", at en strukturændringen omgående blev besluttet, så det  juridiske, organisatoriske og økonomiske omstruktureringsarbejde straks kunne gå i gang.

"Berlingske Media havde gerne deltaget aktivt i dette arbejde og bidraget til Ritzaus videre udvikling både som ejer og kunde på et sådant grundlag af en ny forretningsmodel," tilføjes det. 

Berlingske Media arbejder herefter på at iværksætte arbejdet med at finde alternative løsninger på de dele af Ritzaus hidtidige leverancer, som koncernen har brug for at få erstattet, lige som Berlingske Media forventer at fortsætte samarbejdet med Ritzau som kunde på områder, der ligger uden for den generelle nyhedstjeneste, tilføjer Lisbeth Knudsen.

- TBH

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs