Dagblade tøjler debatten

Medieordførere fra S og SF opfordrer i dag dagbladene til at fjerne stødende kommentarer på deres blogs i højere grad, ifølge Politiken. Debatten er opstået på baggrund af tragedien i Norge begået af en højreekstremistisk gerningsmand, der har blogget og læst blogs med stærkt hadefulde ytringer om muslimer og det mulitikulturelle samfund.
MediaWatch

Medieordførere fra S og SF opfordrer i dag dagbladene til at fjerne stødende kommentarer på deres blogs i højere grad, ifølge Politiken. Debatten er opstået på baggrund af tragedien i Norge begået af en højreekstremistisk gerningsmand, der har blogget og læst blogs med stærkt hadefulde ytringer om muslimer og det mulitikulturelle samfund.

Med henvisning til ytringsfriheden, mener SF's medieordfører Holger K. Nielsen ikke, at man kan sætte yderligere lovgivningsmæssige rammer for debatten, men tilføjer:

"Det ville være godt, hvis dagbladene stillede højere krav til kvalitetene af kommentarer på blogs på deres hjemmeside. Kommentarerene burde sorteres på samme måde, som en debarredaktør sorterer læserbreve," siger han til Politiken.

Chefredaktørerne for landets tre morgenaviser kommer dog politikerne i forkøbet. De melder alle ud, at kontrollen med deres debatfora skal styrkes.

På Berlingske sker det som en af konsekvenserne af Utøya-massakren, sagde ansv. chefredaktør Lisbeth Knudsen tidligere på ugen til Mediawatch.

"Jeg bliver meget ofte rystet over, hvad der foregår i danske debatfora. Man må undre sig over, hvad der rører sig i hovedet på nogle af dem, der, som regel anonymt, optræder på dem. Derfor har vi, foranlediget af det der er sket i Norge, taget den beslutning, at vi strammer op på administration og redigering af vores debatfora ud fra den betragtning, at vi ikke vil lægge navn og websted til en debat, som går langt ud over injuriegrænserne, og for hvad man må opfatte som en karsk men anstændig debat," sagde hun til Mediawatch.

Udmeldingen vækker genklang hos Jyllands-Postens ansv. chefredaktør Jørn Mikkelsen, som dog tilføjer, at avisen gjorde sig overvejelser i den retning allerede inden tragedien i Norge.

"Vi har i nogen tid haft tilsvarende overvejelser. Norge er ikke i sig selv en aktuel anledning. Det har mere baggrund i en generelt alt for voldsom og rå debattone skribenterne imellem end de synspunkter som sådan, der luftes. Der er en tendens til, at en interessant debat omgående bliver overtaget af en bestemt kreds af skribenter, der så sviner hinanden til på det frygteligste. Det er simpelt hen ikke meningen med at stille et debatunivers til rådighed på nettet. I forvejen afviser vi en del indlæg, og vi har også længe håbet på en lidt større grad af selvdisciplin blandt skribenterne, men vi skal nok gøre mere, så debatten på nettet bliver underlagt lidt de samme retningslinjer som i avisen," skriver Jørn Mikkelsen i et svar til Mediawatch og tilføjer:

"Men det er en virkelig vanskelig balancegang. Debat må gerne være skarp og kras, råt for usødet, og vi hylder jo i særlig grad det frie ord, den frie tanke og den brede debat blandt mange forskellige som selve demokratiets salt. Derfor er det vigtigt, at det ikke er synspunktet, holdningen - så længe man ligger inden for lovens og den almindelige gode samtales rammer - men alene formen, som der skrides ind overfor."

Også Politikens Anne Mette Svane vil øge kontrollen med debatten på Politiken, men det er heller ikke et tiltag, der er direkte foranlediget af Norge.

"Berlingske har valgt at gøre mere for at skærpe overvågningen af debatten, men det har vi gjort længe med en klagefunktion folk kan bruge, hvis man synes, der er indlæg som er krænkende eller indeholder personangreb. Så fjerner vi dem med det samme. Men vi overvejer også yderligere tiltag, som handler om, hvordan vi kan få en endnu bedre og mere ansvarlig debattone. Det er vi parate til at fortælle mere om noget tid, men det har ikke noget konkret med situationen i Norge at gøre, det er nogle overvejelser, vi har haft gennem længere tid," siger Anne Mette Svane.

Hun mener ikke, at dagbladene kan klandres for ikke at have strammet op på debatten noget tidligere.

"Når det gælder net-debatten, og hvor hurtigt man kan kommentere, har vi løbende lært en masse, det er også derfor vi satte klagefunktionen i gang. Aviserne har alle gjort sig erfaringer med net-debatten, som man i perioder har lukket ned for og lukket op for igen. For det handler om at få en god debat, og man må gerne gå til bidet, men det skal foregå på en ordentlig måde," siger Anne Mette Svane

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også