Papirpriser på vej op med raketfart

Overkapacitet er en af forklaringerne på de senere års lave papirpriser, men nu vender bøtten, og priserne stiger igen, fortæller Thomas Isaksen, adm. direktør for Pressens Fællesindkøb, der forhandler papirpriser for dagbladene. “Sidste år fik Pressens Fællsindkøb de laveste priser i 30 år, og avisernes regnskaber har været favoriseret af umådeligt gunstige papirpriser, men nu er der en tilbagevenden til et mere almindeligt prisniveau,” siger Thomas Isaksen.
Tine Brødegaard Hansen

Overkapacitet er en af forklaringerne på de senere års lave papirpriser, men nu vender bøtten, og priserne stiger igen, fortæller Thomas Isaksen, adm. direktør for Pressens Fællesindkøb, der forhandler papirpriser for dagbladene.

“Sidste år fik Pressens Fællsindkøb de laveste priser i 30 år, og avisernes regnskaber har været favoriseret af umådeligt gunstige papirpriser, men nu er der en tilbagevenden til et mere almindeligt prisniveau,” siger Thomas Isaksen.

Stigning på næsten 20 pct.
Han anslår, at de danske aviser skal forvente en stigning på mellem 17-19 pct. i år.

“De danske priser skyldes, at den svenske krone er gået op (de samlede danske avisindkøb afregnes i svenske kroner, red.). Det øger prissætningen på både det svenske og danske marked. Konkurrencen mellem papirfabrikkerne var også meget skrap sidste år, og de kæmpede hårdt om volumenerne. Nu har de bedre forstået at konsolidere sig og sørge for, at der ikke er en overproduktion i markedet, så de opnår nogle mere almindelige priser i år,” siger Thomas Isaksen.

Han og kollegaerne vil dog sidde klar med regnemaskinerne, når papirfabrikkernes sender resultater ud.

“Det kommer ikke til at gå nemt med prisstigningerne. Avispapir-producenternes kvartalsregnskaber vil tale et klart sprog og vise overskud. Det taler for en mere afdæmpet prissætning, og det vil vi naturligvis bruge i forhandlingerne, så der vil være et tovtrækkeri,” siger Thomas Isaksen og tilføjer, at det er svært at spå om, hvordan prisudviklingen vil være på længere sigt.

“Der er to skoler inden for det. Den ene mener, at vi har set toppen af den svenske krone, og samtidig falder nettoeksporten af papir til lande uden for Europa. Det tyder på, at vi har fået en så tilpas høj prissætning i Europa, at den ikke kan stige mere. Men en anden skole siger, at vi kommer ind i en cyklus, hvor energiniveauet pisker i vejret, og at der vil være så meget vækst i dele af verdenen, at papirpriserne kun kan gå opad. Så det er meget svært at lægge linealen lige nu,” siger Thomas Isaksen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også