MediaWatch

Seidenfaden større end sin avis

Tøger Seidenfaden var synonym med Politiken, men hans betydning rakte ud over både avisen og medieverdenen, lyder det i kommentarer til hans alt for tidllige død.

Politiken har mistet sin ansv. chefredaktør Tøger Seidenfaden til kræften, men Danmark har også mistet en af sine mest markante - og vedholdende - debattører. Det fremhæver ansv. chefredaktør for Jyllands-Posten.

Hvad Tøger Seidenfaden har betydet for den danske medieverden?

"Rigtigt, rigtigt meget. Han har flyttet ikke så få hegnspæle. Hans aktivistiske - ja, vel nærmest anarkistiske - debat-gemyt tilførte journalistikken en ekstra dimension. Man kunne være enig eller uenig; men man var aldrig ligeglad. Tøger var altid interessant; aldrig ligegyldig, heller ikke på en halvdårlig dag. Han var i mange år meget større end sin avis. Han var vokset ud over den. Han var simpelt hen bare sig selv," siger Jørn Mikkelsen.

Hvad har været Tøger Seidenfadens vigtigste aftryk?

"Hans enorme menings-produktion, hans stærke skribenvirksomhed, hans position i debatten som, hvad han selv kaldte Danmarks egentlige opposition."

Hvilket hul efterlader han sig?

"Lige nu er det helt uoverskueligt; svimlende."

Stig Ørskov, koncerndirektør i JP/Politikens Hus, tidligere i chefredaktionen for Politiken

Hvad har Tøger Seidenfaden betydet for den danske medieverden?

"Tøger var en af historiens helt store chefredaktører. Et publicistisk forbillede med sin enestående blanding af debativer, journalistisk integritet og demokratisk sindelag. Med en unik kombination af skarphed, udsyn og anstændighed videreførte Tøger den stolte oplysningstradition, som har kendetegnet Politiken siden Viggo Hørup. Med sine evige krav om den højeste kvalitet og konstant fornyelse gennemførte Tøger den mest omfattende modernisering af Politiken siden Henrik Cavling. En modernisering, som satte store spor. Ikke blot i den danske medieverden. Tøgers tro på at kombinationen af kritisk journalistik og skarp debat er demokratiets livssalt, er et lærestykke for både nuværende og fremtidige generationer. Politiken skulle gøre en forskel. Det var, om nogen, Tøger, der gjorde Politiken levende."

Hvad har været hans vigtigste aftryk?

"Mange fremhæver med god grund Tøgers evner som debattør. Men Tøger var meget mere end det. Blandt andet en professionel mediemand ud over det sædvanlige. Tøger efterlader et Politiken i bedre journalistisk og økonomisk form end nogensinde. Det er hans fortjeneste, at Politiken er rustet til en fremtid, der i meget høj grad bliver digital. At Politiken netop er blevet kåret som årets europæiske avis, fortæller i hvor høj grad, Politiken er et forbillede for denne verdens aviser."

Hvilket hul efterlader han sig i medieverdenen?

"Tøger efterlader sig et enormt tomrum. Der findes uendeligt få mennesker med samme indsigt og udsyn som Tøger. Og endnu færre med et tilsvarende personligt mod. Tøger turde som få at udfordre magthaverne og var aldrig bange for at gå imod strømmen. Hans motto var, at Politiken skulle være en oppositionsavis, uanset hvilken regering, der var ved magten. Med Tøgers alt for tidlige død har Danmark mistet af en sine allerdygtigste debattører. Et af de mennesker, der gør demokratiet levende."

Mette Bock, folketingskandidat for Liberal Alliance og i VL-gruppe med Tøger Seidenfaden

"Med Tøgers død har mediebranchen mistet noget så gammeldags som en rigtig chefredaktør: På samme tid et holdningsmenneske, der kunne sit håndværk, en provokatør, der turde udfordre samfundets magthavere - og en kreativ, klassisk dannet kulturpersonlighed, der aldrig var forusigelig. Tøger var i ordets bedste forstand et liberalt menneske og en fritænker, der på intet tidspunkt lod sig sætte i bås. Som chefredaktør og debattør var Tøger en sjældenhed, som bliver vanskelig at erstatte."

Poul Madsen, ansv. chefredaktør Ekstra Bladet i sine mindeord på ekstrabladet.dk

"Tøger deltog aldrig i en debat for at blive enig med de andre i panelet. Han var debattør i ordets bedste betydning uden tanke for, hvad andre mente om ham. Alene optaget af synspunktet - og for at få alle andre til at forstå, at han naturligvis havde ret. Og det gjorde ham til yndlingsoffer på Side 2 i Ekstra Bladet. Men Politikens læsere elskede Tøger for det."

"Tøger døde alt for ung, men heldigvis kom han også ind i dansk presse tidligt.

Jeg vil savne ham, selvom vi ofte ikke var enige. Debatten i Danmark har mistet sit fyrtårn. Men mindet vil altid lyse."

Merete Eldrup, adm. direktør TV 2 og tidligere del af koncernledelsen i JP/Politikens Hus

"Med Tøgers død har Danmark mistet en ener, et intellektuelt fyrtårn, den - uden sammenligning - bedste debattør. Vi har også sagt farvel til et fantastisk varmt menneske, som var humanist helt ind til benet. Han vil blive savnet i den danske debat og i hele mediebranchen. Jeg vil også savne en rigtig god ven, der altid havde tid til at lytte, hjælpe og til at tage en frisk diskussion. Allerstørst bliver savnet dog for Tøgers fantastiske familie: Tine og de tre sønner."


- LR, TBH

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs