Bureauer om ny Berlingske: Har I glemt os?

Redaktionelt får den nye Berlingske ros fra mediabureauerne, der dog savner kommerciel innovation.
Tine Brødegaard Hansen

"Det revolutionerende er jo ikke, at Berlingske har fået et nyt design, logo og redaktionelt indhold". Sådan opsummerer Martin Rasmussen, adm. direktør for Mindshare, sit indtryk af det relancerede Berlingske, der er på gaden i dag og blandt andet har smidt 'Tidende'.

Han roser den redaktionelle nytænkning, men fornyelsen kunne også med fordel være sket på det kommercielle område.

"Nu er der sket en indholdmæssig innovation af Berlingske, men den kommercielle innovation i form af annoncer har stadig trange kår, og det skyldes nok, at det er journalistiske kræfter, der sidder øverst i Berlingske-ledelsen," siger Martin Rasmussen, som i lighed med flere andre mediabureauer har fået en præsentation af den relancerede Berlingske. Den måtte gerne have fokuseret mere på pengene og mindre på journalistikken, mener han.

Hent inspiration fra TV 2 News
Helsidesannoncen er populær op til udskrivningen af folketingsvalget, men generelt mener Martin Rasmussen, at dens storhedstid er forbi.

"Tiderne er ikke længere til den klassiske helsidesannonce men til indholdsamarbejder. Læserne har ikke noget imod, at det redaktionelle og det kommercielle bliver blandet, så længe det fremgår tydeligt. Også på det digitale område, skulle man have tænkt i, hvordan de nye tiltag gavner annoncørerne. Vi er i bund og grund ikke bladsnedkere, vores kerneområde er, hvad nye medietiltag får af kommerciel betydning for vores kunder, så det måtte gerne have fyldt halvdelen af præsentationen af den nye Berlingske," siger Martin Rasmussen og nævner TV 2 News som inspiration for Berlingske.

TV 2 News medtænkte kommerciel ben
"Da man lavede TV 2 News, tænkte man også det kommercielle ben ind i satsningen. News har for eksempel seks til otte partnere, som de lukker for et helt år, så de ikke bare tilbyder dem tv-spots. Det havde klædt Berlingske at tænke på den måde. Det går jo ikke alene skidt med læsertal og oplagstal, men også når det gælder annonceomsætningen på dagbladsmarkedet," siger Martin Rasmussen.

Han anerkender, at indholdet er vigtigt for at fastholde læserne og derved skaffe øjne til annoncørerne og roser tankerne om, at Berlingske skal have en skarpere profil frem for at være "den bløde mellemvare" sammenlignet med Politiken og Jyllands-Posten. Men den lid Berlingske-ledelsen sætter til at få betaling fra brugerne for indhold på nye platforme, er han ikke så sikker på.

"Berlingske regner med, at der kommer flere penge ind fra brugerne, for eksempel i form af abonnement på en Ipad-udgave af Berlingske, men jeg tvivler på, at det bliver redningen."

MS læner sig op ad Pleasure
Også mediabureauet IUM savner nye tiltag på annonceområdet.

"På printdelen er der ikke sket nogen revolution, der er det de samme produkter, som de hele tiden har haft," siger printchef Tina Malmstrøm, som dog mener, at de nye Berlingske-sektioner fremstår mere målrettet specifikke segmenter.

"'MS' får en højere og mere luksuspræget profil, som lader til at læne sig op ad Børsens magasin 'Pleasure'. Jeg er ikke sikker på, at der er et hul i markedet til det, for der er i forvejen et stort overlap imellem Børsens og Berlingske Tidendes læsere," siger Tina Malmstrøm. Hun er, som mediabureauerne jo skal være, også skeptisk over for annoncepriserne i det nye Berlingske.

"Jeg sætter pris på forandringen og tager hatten af for, at Berlingske gør noget for at udvikle sig, men min skepsis går på prissætningen som følger med tiltaget. Vores kunder (annoncørerne, red.) er ikke ude af krisen, og Berlingske bør bevise, at avisen kan tiltrække flere læsere, før det er fair at hæve milimeterprisen," siger Tina Malmstrøm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også