Mecom på ny kapitalistisk kurs

Med David Montgomerys exit er der stor sandsynlighed for frasalg i Mecom, mener to iagttagere. Investorerne har mistet tålmodigheden.
Tine Brødegaard Hansen og Louise Reseke

Meget taler for, at David Montgomerys efterfølger i toppen af Mecom vil være mindre publicistisk og mere kapitalistisk indstillet - for at tilfredsstille aktionærerne. Det mener mediedirektør i North Media, Arne Ullum, der i sin tid som chefredaktør på B.T. selv nåede at arbejde sammen med den engelske avischef.

"David Montgomerys exit vil grundlæggende ændre Mecoms strategi efter min vurdering. Man skal huske, at David Montgomery ikke er en kynisk forretningsmand. Han elsker aviser. Nu er der en stor sandsynlighed for, at man indsætter en topchef, der kigger iskoldt på bundlinjen i de enkelte medieforretninger," siger Arne Ullum.

Katastrofal strategi
Ikke desto mindre har David Montgomery spillet højt økonomisk spil med avishusene i Mecom, og han har gældsat Mecom hårdt for at kunne finansiere opkøb, der skulle sikre tværnationale synergier og effektiviseringsmuligheder avishusene imellem, påpeger Henrik Schultz aktieanalytiker i Argo Securities.

"David Montgomerys tværnationale strategi og hans finansielle strategi med at låne mange penge til investeringer har været katastrofal. Når aktiekursen nu går op, er det udtryk for, at "juryen" har talt. Markedet lugter, at der bliver solgt ud af Mecoms selskaber nu, og at værdien af de enkelte selskaber er større end den værdi, de samlet set repræsenterer i Mecom," siger Henrik Schultz.

Næste chef bliver 'Montys' modsætning
Mecoms næste chef bliver en modsætning til David Montgomery, mener Arne Ullum.

"I betragtning af, hvor dygtig David Montgomery er, så ville et chefskifte være komplet ulogisk, hvis man ønskede mere af det samme. Derfor er det mest sandsynlige, at man henter en leder ind med mere kommercielle briller - måske fra en tilstødende branchen som kommercielt tv," siger Arne Ullum, der også mener, at forspillet op til David Montgomerys afgang taler for en forretningsmand med endnu større "f" end David Montgomery som ny leder.

Henrik Schultz mener ligeledes, at Mecoms bestyrelse nu vil se sig om efter en topchef, der har erfaring med restruktureringer og frasalg i selskaber. Derfor mener han heller ikke, at koncernchef i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, kan komme på tale.

"Hun var nærmest David Montgomerys protégé, men nu er der brug for nytænkning af selve Mecom-konstruktionen og ikke så meget for redaktionel og teknologisk udvikling, hvor Lisbeth Knudsen er stærk," siger Henrik Schultz.

Montgomery kunne ikke længere formilde aktionærer
Ifølge The Guardian ønskede nogle af de kapitalfonde, der er i Mecoms ejerkreds, et frasalg af alle Mecoms forretninger på nær den hollandske, der er den største og mest rentable. Og selvom den plan blev taget af bordet igen - mod at der til gengæld sker et generationsskifte i toppen - så er kapitalfondenes skuffelse over forretningen og krav om et større afkast næppe ændret.

Men hvorfor sker det nu, hvor Mecom jo kom ud med et godt halvårsregnskab?

"Jeg tror, at David Montgomery er en meget karismatisk leder, der har formået at overtale investorerne til at vente lidt endnu. Men han er blevet fældet på, at aktiekursen ikke er steget, men stadig er meget lav. Så begynder investorer naturligt at kigge på, om der er andre muligheder for at forbedre forretningen," siger Arne Ullum.

Heller ikke Henrik Schultz mener, at den relative forbedring i Mecoms halvårsregnskab har været nok til at formilde aktionærerne.

"Udgangspunktet er stadig elendigt for Mecom, og selv om Berlingske Medias resultat også forbedrede sig, er det langt det svageste af Mecoms bladhuse økonomisk, selvom det måske er kommet længst fagligt og teknologisk."

Aktionærer har pligt til oprør
Henrik Schultz mener, at aktionærernes oprør mod David Montgomery er berettiget.

"De stærke investorer har fra begyndelsen spyttet mange penge i Mecom ad flere omgange, alene i 2009 løb det op i over en milliard. De har tidligere ønsket ændringer, men Mecom har været for presset til, at det har kunnet lade sig gøre. Nu hvor det går lidt bedre, er tiden kommet til at revurdere strategien. Derfor kan ledelsen ikke længere sidde dem overhørig, men investorerne har udvist tålmodighed, loyalitet og nu handlekraft med hensyn til David Montgomery. Når vi som analytikere vurderer et selskab, ser vi også på aktionærernes styrke, for det ville jo være kedeligt, hvis topledelsen kunne fortsætte med en dårlig strategi uden at blive kontrolleret," siger Henrik Schultz.

Alt er i spil til frasalg
Hverken Arne Ullum eller Henrik Schultz er mange sekunder i tvivl om, at alt vil være til salg til den rigtige pris i Mecom. Alt andet vil være ulogisk i en virksomhed, hvor aktionærerne er in it for the money.

Ifølge Henrik Schultz er der en klar sandsynlighed for, at Berlingske Media kan stå på salgslisten, men han peger også på, at Edda Media i Norge har størst kommercielt drive og har flere interesserede opkøbere. Arne Ullum ønsker heller ikke at gætte på, hvor stor sandsynligheden er for, at Berlingske Media kommer til salg.

"Det har jeg ikke forudsætninger for at sige. Jeg tror ikke, at der kan komme en ny ejer udefra og drive Berlingske Media mere effektivt, end det gøres i dag. Med de effektiviseringer, huset har været igennem de senere år, så er det meget svært at få øje på, at man skulle kunne gå ind og øge overskuddet fem gange," siger Arne Ullum.

For en udenlandsk køber er investeringen altså mindre oplagt i hans optik - til gengæld er situationen helt anderledes hvis man ser på det danske marked. Flere danske mediehuse kan have en stor interesse i at opkøbe dele af Berlingske Media i konsolideringens navn - som Arne Ullum også tidligere har været inde på tidligere i et debatindlæg.

Allerede i går gjorde koncernchef Lisbeth Knudsen det klart, at der trods David Montgomerys afgang ikke bliver ændret på Mecoms strategi. Mediernes skriverier om frasalg er alligevel fortsat i dag, hvor Berlingske Media samtidig har udsendt en pressemeddelelse, der fastslår at ingen dele af Mecom er sat til salg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også