Ekstra Bladet i Facebook-clinch

Statsminister Lars Løkke Rasmussens bror, Knud Løkke Rasmussen, sender sagen om Ekstra Bladets citering fra hans lukkede Facebook-profil i Pressenævnet - den første sag af sin art.
Louise Reseke

Den første sag om citering fra en lukket Facebook-profil lander efter alt at dømme på Pressenævnets bord i løbet af sommeren.

Det sker i kølvandet på Ekstra Bladets historie søndag om statsminister Lars Løkke Rasmussens bror, Knud Løkke Rasmussen, der ifølge Ekstra Bladet fører en målrettet politisk kampagne mod oppositionen på Facebook og i deres artikel citerer fra Knud Løkke Rasmussens lukkede Facebook-profil.

Men dermed tilsidesætter Ekstra Bladet god presseetik og -skik, mener Knud Løkkes Rasmussen, der nu vil klage til Pressenævnet.

"Pressenævnet kom i april med en udtalelse vedr. Facebook i deres årsberetning, der siger, at det er i orden at citere fra Facebook - såfremt profilen ikke er lukket. Indtil den her sag er prøvet ved Pressenævnet, må jeg kunne stole på, at det er sådan verden ser ud, og at det er de regler, der gælder. Jeg vil indgive en klage til Pressenævnet, fordi jeg mener, sagen har stor principiel interesse og betydning," siger kommunikationsrådgvier Knud Løkke Rasmussen, der tidligere på måneden afviste en venneanmodning fra politisk journalist på Ekstra Bladet Niels Ditlev, der står bag søndagens artikel - med den begrundelse, at profilen er privat.

Fire EB-journalister blandt vennerne
Hos Ekstra Bladet er man imidlertid ikke enig i, at profilen er så lukket endda.

"Knud Løkke Rasmussen har valgt at dele sin Facebook-profil med 390 såkaldte venner – blandt dem mange kendte politikere og et bredt udsnit af journaliststanden, f.eks. fire journalister fra Ekstra Bladet. Derfor betragter vi Knud Løkkes kommentarer på Facebook som indlæg i den offentlige debat," siger chefredaktør Jan Jensen, Ekstra Bladet.

"Knud Løkkes klage til Pressenævnet tager vi helt roligt, for pointen her er jo at han netop ikke kan dække sig ind under, at han opererer i et lukket rum. Med 390 såkaldte venner – herunder mange politikere og journalister, så står døren på vid gab," siger han.

Flydende grænser
Gør Knud Løkke Rasmussen alvor af at få sagen prøvet i Pressenævnet, bliver det den første af sin karakter. I 2009 afgjorde Pressenævnet to sager omkring mediernes brug af Facebook som kilde - og i begge tilfælde var der tale om åbne profiler, og her er reglerne, at der kan citeres frit, og medierne blev frikendt.

Når det gælder lukkede profiler er grænserne mere flydende. Ifølge Pressenævnet så er det i orden at offentliggøre materiale fra en lukket profil - hvis det har "så stor samfundsmæssig interesse, at en offentliggørelse overstiger hensynet til ejeren af profilen på Facebook."

Omvendt er det ifølge Pressenævnet ikke et argument, at der i forvejen er mange "venner" tilknyttet den lukkede profil:

"Som altovervejende udgangspunkt vil mængden af venner ikke ændre profilens status af ”lukket” og derved heller ikke ændre på kravet til at indhente samtykke i relation til at offentliggøre materiale hentet fra lukkede profiler," hedder det i Pressenævnets årsberetning.

Facebook bliver i stadig stigende grad bliver brugt som kilde i medierne - ofte med store konsekvenser for dem, der bliver citeret - som sagen om Venstre nu tidligere pressemedarbejder Ditte Okman og Venstres pressechef Søs Marie Serup vidner om.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også