HK medie-medlemmer hårdt ramt af krise

HK's afdeling for ansatte i mediebranchen mærker krisen. På halvandet år er eksempelvis antallet af avisrotationstrykkere i fagforeningen reduceret fra 250 til bare 60 personer.
Tine Brødegaard Hansen

HK's afdeling for it, medie og industri, der organiserer funktionærer, grafikere, trykkere og bogbindere belaver sig på, at mediebranchens faldende oplag og stigende digitalisering forandrer branchen endegyldigt.

Især grafikerne, trykkerne og bogbinderne mærker krisen og udviklingen. Trykkernes ledighed er steget fra ni pct. i februar 2009 til 20 pct. i februar i år.

"Det er gået hårdest ud over de timelønnede trykkere og bogbindere. Ledighedsprocenten for trykkere ligger på 20 pct., men jeg anslår, at den reelt er på 25 procent, for mange af dem, der bliver afskediget skifter branche, og så ryger de ud af vores statistik," siger Kim Jung Olsen, der er stedfortræder i HK it, medie og industri.

Bunden er slået ud
På grafikerområdet, der tæller Grafikere, Art Directors og DTP'ere, er ledighedsprocenten på 14 pct. mod otte pct. i februar 2009.

"Det er meget højt, og på de områder er bunden reelt slået ud af mediebranchen, for mange af de arbejdspladser, der er forsvundet, kommer ikke igen, siger Kim Jung Olsen og tilføjer:

"Det skyldes, at en del af print-produktionen er rykket til udlandet, og at nogle af de virksomheder, der har overlevet, er fusioneret. Der har været en overkapacitet på trykkerimarkedet, som er bedre fyldt ud i dag, så vi forventer ikke, at få alle de mistede job igen."

Brancheskift nødvendigt
Især gruppen af dagbladstrykkere er blevet kraftigt reduceret.

"For halvandet år siden organiserede vi 250 rotationstrykkere i hovedstadsområdet. I dag er der 60 tilbage, og det er primært dagbladenes trykkere det er gået ud over," siger Kim Jung Olsen.

Det betyder, at HK-afdelingens opgave i lige så høj grad handler om at få medlemmerne til at skifte branche.

"Vi er så at sige med til at smide folk ud af fagforeningen, fordi vi hjælper dem med at finde bedre muligheder i andre brancher."

Udviklingen får dog ikke umiddelbart konsekvenser for HK it, medier og industri, for medieområdet består primært af funktionærer, og den gruppe holder sig på en arbejdsløshedsprocent omkring de 6 procent.

"Selvom der er færre ansatte de fleste steder, skal der jo stadig være nogen til at udbetale løn og varetage andre administrative opgaver," siger Kim Jung Olsen.

Dansk Journalistforbund melder om en stigning på 172 ledige siden januar 2009, hvilket svarer til 34 procent. I januar 2010 var 675 DJ-medlemmer ledige, det vil sige 5,8 procent af medlemmerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også