DMA: Forlig det muliges kunst

Gårsdagens forlig med Journalistforbundet er til at leve med, men ruster ikke medierne til fremtiden, mener Danske Mediers Arbejdsgiverforening.
Tine Brødegaard Hansen

Er et forlig godt, hvis begge parter er lige lunkne ved det? Det vil formentlig blive testet med forliget på medieområdet melllem Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) og Dansk Journalistforbund (DJ) om overenskomsten for de næste to år, som parterne godkendte torsdag.

Det blev et "smalt økonomisk forlig", hvor lønstigningerne holder sig på et minimum på 176 kr. månedligt i år og 280 kr. månedligt i 2011, og hvor genetillæggene stiger med 1,5 pct. i 2010 og 2,0 pct. i 2011. Nyskabelser skal man lede længe efter i forliget.

"Den største nyhed er, at vi er enige om, at hvis man er borte, når der er lønsamtaler på grund af graviditet, barsel eller forældreorlov, er man sikret en stigning som journalist, der svarer til gennemsnittet af, hvad ens kollegaer har fået," siger advokat Thomas Rønnow, der forhandler på DMA's vegne.

Afbøder ikke krise
Arbejdsgiverne havde kort sagt håbet på et forlig med lidt mere krudt i.

”Vi beklager, at det ikke har været muligt at komme igennem med vores krav, som ville have medvirket til at afbøde den strukturelle krise medierne oplever. Nu har vi fået en kortsigtet aftale, der er økonomisk tilfredsstillende for mediearbejdsgiverne, men som ikke løser de strukturelle problemer i forhold til at fastholde og skabe job. Man kan sige, at vi var mere ambitiøse end DJ,” siger Thomas Rønnow.

DMA's krav gik på mere fleksibilitet, forenkling og tilstedeværelse på arbejdspladsen. Mere konkret handler det om, at DMA f.eks. ønsker, at medarbejdere kan ansættes til én løn, der inkluderer overarbejde og genetillæg. Endvidere ønsker DMA en længere periode for opgørelsen af arbejdstiden.

”Medarbejdere i dag er moderne og fleksible og finder selv ud af at tilrettelægge arbejdet, så det passer til deres hverdag, hvor arbejde og fritid ofte flyder sammen. Derfor ønskede vi at opgøre arbejdstiden over længere tid, så man en uge kan arbejde 40 timer men til gengæld arbejde mindre ugen efter, uden at det skal udløse overarbejdstimer,” siger Thomas Rønnow.

Ingen sejrherre
DMA arbejdede også på et forlig, der ville lette journalisternes flermedialitet samt at visse orlovs- og ferieordninger blev forkortet mod kompensation, men heller ikke det krav fik DMA held med at vække Journalistforbundets forståelse for.

Er forliget en større sejr for DJ end for jer?

”De økonomiske rammer vil nok ikke blive set som en sejr af DJ. På den led er forliget fornuftigt for DMA, men til gengæld bliver der ikke rørt ved andet i overenskomsten. Forliget blev det muliges kunst.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også