Retssag mod EB og BT står for fald

Skatteministeriet får næppe held med at opkræve penge fra Ekstra Bladet og B.T. for deres annoncering for bettingfirmaer, selvom Ladbrokes dropper sag.
Tine Brødegaard Hansen

B.T., Ekstra Bladet og Tipsbladet behøver formentlig ikke at frygte, at Ladbrokes hævning af sagen mod Skatteministeriet bringer dem i fedtefadet, selvom de er stævnet af Skatteministeriet for at have bragt annoncer for bettingfirmaer i strid med dansk lov.

Ladbrokes har ikke længere interesse i at føre en sag, fordi lovgivningen står til at blive liberaliseret, så udenlandske bettingfirmaer kan etablere sig i Danmark og annoncere i danske medier.

Dermed er turen kommet til Skatteministeriets stævning af B.T., Ekstra Bladet og Tipsbladet for ulovligt at have bragt annoncer for bettingfirmaer. De sager har været sat på hold indtil der kom en afgørelse i Ladbrokes-sagen.

Jurist: Staten vil hæve sager mod medier
Det ændrer ikke ved, at medierne har en god sag, vurderer Søren Friis Hansen, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

"Det mest sandsynlig der vil ske er, at staten vil hæve sagerne mod medierne, fordi de ikke ønsker dem forelagt for EF-domstolen, hvor de risikerer at lovgivningen bliver underkendt, fordi den er i strid med EU-retten," siger Søren Friis Hansen.

Spørgsmålet om, hvorvidt den danske spillelovgivning, der giver monopol til statsejede Danske Spil, er i strid med EU-retten, kunne været blevet afgjort via Ladbrokes-sagen mod Skatteministeriet, hvis ikke den var blevet droppet.

Falbert er klar til EF-domstolen
Men Skatteministeriet slipper ikke for at få prøvet spillelovgivningen for EF-domstolen, hvis det genoptager sagerne mod Ekstra Bladet, siger avisens ansv. chefredaktør Bent Falbert.

"Hvis Skatteministeriet genoptager sagerne inden den nye liberaliserede spillelovgivning er på plads, vil vi have sagerne forelagt for EF-domstolen. De kan skønne om dansk lov ligger inden for EU-retten eller strider imod den, og det mener vi, at den danske monopollov på spilleområdet gør, fordi man favoriserer Danske Spil der er statsejet," siger Bent Falbert.

Dansk spillelovgivning i clinch med EU-retten
Udover at den danske stat ikke ønsker et nederlag i EF-domstolen og derfor muligvis lader sagerne falde, mener også Søren Friis Hansen, at den danske spillelovgivning har et problem i forhold til EU.

"Medierne har bragt reklamerne (for bettingselskaberne, red.) med begrundelse i, at den danske lovgivning strider imod EU-retten. Det er de fleste enige i, at den gør, bortset fra Skatteministeriet. De politiske forhandlinger der ligger til grund for den nugældende lov viser nemlig, at formålet med spillemonopolet er at forhindre at Danske Spil taber omsætning, og det er i strid med EU-retten," siger Søren Friis Hansen.

Det er nu op til Rigsadvokaten at afgøre, hvordan retssagerne mod medierne videre skal håndteres.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også